Черна Гора е най-напред в процеса на преговори с ЕС,

...
Черна Гора е най-напред в процеса на преговори с ЕС,
Коментари Харесай

Според Захариева Черна гора може да влезе първа в ЕС от Западните Балкани

Черна Гора е на първо време в процеса на договаряния с Европейски Съюз, допустимо е да бъде първата страна от Западните Балкани, която да се причисли към Европейски Съюз. Това сподели вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по Дарик.
Във връзка с обиколката в Западните Балкани, външният министър съобщи: „ Идеята е да покажем и на процедура да чуем те какво мислят, че е постижимо по време на нашето председателство “.
На въпрос дали има смяна в позицията на Европейска комисия против разширение на Европейски Съюз до края на мандата й, откакто ръководителя на Комисията Жан-Клод Юнкер съобщи, че не желае този въпрос да му се задава, Захариева разяснява: „ Точно по този начин. Това беше първата му тирада, когато обсъждаше всички политики на Европейски Съюз, даде обръщение, че по време на мандата му уголемение няма да има. Ако би трябвало да сме почтени беше ясно, че надали ще има страна, претендент за член, която да успее да покрие и да извърши всички условия до края на мандата, само че беше демотивиращо “.
По думите й до края на мандата на тази Комисия (до 2020) мъчно някои от страните ще покрие условията. „ Факт е, че за първи път от началото на мандата на тази Комисия се приказва за разширение. Това се регистрира от страните от Западните Балкани. Те знаят, че това значително се дължи на напъните, които поставя България. Премиерът Бойко Борисов на всички места стартира срещите си или разисква по време на тях Западните Балкани. Много конгреси се провеждат към този момент в поддръжка на тези страни “, разясни Захариева.
„ Най-напред е Черна гора. Много е друг напредъкът във всяка една от страните. Черна гора има единствено 5 глави, които още не са отворени. За Черна гора по-реалистична година за сключване на контракт за присъединение 2022 година Две от страните от Западни Балкани са в действителна процедура за участие – Черна гора и Сърбия. Други два имат статут на претендент – Македония и Албания. Македония е първата страна от Западните Балкани, които са получили статут на претендент член 2005 година За това си има аргументи, те не са в европейските страни, те са в политиката на Македония, която през последните месеци се обръща и демонстрира ново лице “, сподели още Екатерина Захариева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР