Черен Руски териер е служебно куче, което е селекционирано специално

...
Черен Руски териер е служебно куче, което е селекционирано специално
Коментари Харесай

Черен Руски Териер

Черен Руски териер е служебно куче, което е селекционирано особено за надзирател. Това е самоуверено и наблюдателно куче, което е уместно за опитни стопани. Без да демонстрира кучешка експанзия, Черният Руски териер е съвършеното куче за защита.

История на Черен Руски Териер

Черният Руски териер е порода, основана през четиридесетте години на предишния век в съветския разплодник „ Червена звезда ”, като са били кръстосани няколко породи кучета. Сред тях са Ризеншнауцер, Ердел териер, Ротвайлер, Нюфаундленд, дог, Източноевропейска овчарка и Кавказка овчарка. Над 15 породи кучета са взели участие в основаването на породата Черен Руски териер. Първите Черни Руски териери не можели да издават никакви звуци.

Това било в несъгласие с работата им на охранители, за която били основани. За да се преодолее този минус, били направени кръстоски с разнообразни типове хрътки. Черният Руски териер бил основан за военни цели и по тази причина селекционерите съумели да показват на света куче, което е едро, мощно, скромно, интелигентно, елементарно поддаващо се на образование и с известна доза експанзия.

През 1957 година почнала продажбата на кученца от развъдника за Черни Руски териери. Породата към момента не била съвършена, и се раждали кученца, които били сиви или златисти, както и с тигрови шарки. Постепенно цветът на козината бил стеснен единствено до черен и бил признат стандартът на породата.

Стандарт на Черен Руски Териер

Мъжкарите от породата Черен Руски териер доближават до 78 сантиметра височина и до 65 кг тегло. Женските Черни Руски Териери доближават до 74 сантиметра височина и до 50 кг тегло. Черният Руски териер се разделя на два вида, които се разграничават по външен тип. Единият вид е с изявен външен тип на териер. Кучетата са с квадратни муцуни, издължена и стеснена глава, мощно изявени ъгли при ставите на крайниците.

 Черен Руски Териер

Вторият вид е показан от мощни едри кучета с солидна костна система, мощно развита мускулатура, доста огромен гръден панер и солидни лапи. И двата вида Черни Руски териери са с едри глави, които са със стесняващи се към носа муцуни, без освен това да са очебийно заострени. Носът постоянно е черен, както и цветът на козината. Мустаците и брадата на кучето трансформират муцуната в съвсем правоъгълна. Очите са овални и тъмни на цвят, челюстите са солидни. Основата на ушите е права, само че самите уши провисват в главната си част.

Гръдният панер е солиден, крайниците са дълги, мощни и мускулести. Опашката е много дебела в основата си, само че по традиция се купира. Козината е двупластова, като долният пласт е по-мек и пай - той разрешава на кучетата от тази порода елементарно да се приспособяват към разнообразни климатични условия. Горният пласт четина е недодялан на пипане, с леко изкривяване на всеки косъм, само че без да има талази и къдрици. Козината оформя добре подчертани вежди над очите на Черния Руски териер.

Грижи за Черен Руски Териер

Черният Руски териер изисква характерни грижи. Дългата му гъста четина има потребност от разресване през ден и разчистване. Разресването на козината на Черния Руски териер би трябвало да се прави, като се стартира от основата на космите.

За улеснение на разресването на козината му е добре да се употребява малко количество еликсир, който се разпръсква по повърхността й. Препоръчва се да се изрязва козината от ушите на Черния Руски териер, с цел да се избегнат ушни инфекции.

Между възглавничките на лапите на кучетата от тази порода също пораства четина, която е добре да се подстригва, с цел да не се сплъстява, защото това може да докара до усложнения при ходенето на кучето. Не се предлага къпането на Черния Руски териер да става по-често от един път на месец и половина. След като изкъпете кучето от тази порода, козината му би трябвало да изсъхне изцяло, преди да бъде разресана.

Препоръчително е Черният Руски териер да се води на груминг, с цел да се оформя козината му вярно и да подхожда на стандарта на породата. Добре е да се следят очите на Черния Руски териер, с цел да се избегнат инфекции. Черният Руски териер има потребност от физическо натоварване и в случай че живее в апартамент, е добре постоянно да бъде извеждан за дълги разходки. През зимата Черният Руски териер на драго сърце се въргаля и играе в снега. През топлите летни дни Черният Руски териер обича да плува. Черният Руски териер има потребност от доста игри, които да развиват освен мускулатурата му, само че също по този начин и неговия разсъдък.

Обучение на Черен Руски Териер

Черният Руски териер доближава зрялост едвам на 2 години. Този факт би трябвало да се регистрира при образованието на кучетата от тази порода. Черният Руски териер елементарно се поддава на образование, само че защото в продължение на две години към момента е кутре, могат да зародят компликации по време на образованието му.

 Порода Черен Руски Териер

Той схваща елементарно командите, само че постоянно се случва да откаже да ги извършва, изключително в случай че е към момента дребен. Препоръчва се Черният Руски териер да бъде обучаван с корав метод, който обаче изрично изключва физически санкции. Просто би трябвало да се изисква от кучето да извършва командите, и е добре това да бъде съчетано с добра дума, погалване и лакомство.

Хранене на Черен Руски Териер

Черният Руски териер приема добре както сухите храни и консервите за кучета, по този начин и храненето с натурални артикули. И при двата вида хранене би трябвало да сте наясно, че това е куче, което има потребност от висок % протеини в менюто си.

Ако сте избрали натурални артикули за вашия любим, не се предлага да му давате свинско месо. Пилешкото е възможно, само че по-добре е да го храните с телешко и говеждо месо, което е било леко обработено термично. Черният Руски териер обича риба, само че за предпочитане е да му давате морска риба, която сте сварили и обезкостили.

Плодовете и изключително ябълките са обичани на Черния Руски териер. Твърдо сварени яйца, кисело мляко, нискомаслена извара, разнообразни зеленчуци - сварени и сурови, се включват в менюто на Черния Руски териер. Може да му давате цели сурови моркови, които той обожава и обича да ги гризе като кокалчета.

Може да давате един път седмично овесени ядки, попарени с вряла вода и охладени. Не се предлага да храните Черния Руски териер с пикантни и солени храни, прясно мляко, мазни и сладки храни, тестени и захарни произведения, прекомерно гореща и прекомерно студена храна.

Заболявания на Черен Руски Териер

Черният Руски териер е доста крепко куче. Все отново и той може да страда от някои болести, измежду които са тазобедрената дисплазия, както и дисплазията на лакътната става. Черният Руски териер е податлив към инфекции на очите и ушите.

Любопитни обстоятелства за Черен Руски Териер

Интересен факт е, че Черният Руски Териер не лае, в случай че не счита да извести стопанина си за непознати, които доближават към дома. Кучетата от породата Черен Руски териер добре се схващат с деца, само че в случай че ги познават още от времето, когато са били кутрета.

Черният Руски териер може добре да се схваща с други домашни любимци. Не се предлага кучетата от тази порода да живеят дружно с огромни кучета, които са склонни към доминиране. Черният Руски териер избира да живее с по-дребни породи кучета и добре се схваща с котки, защото с тях не би трябвало да се бори за територия.

Черният Руски териер постоянно заема отбранителна позиция, в случай че реши, че има заплаха за него или за стопанина му. Кучетата от тази порода доста бързо се успокояват, в случай че преценяват, че са сбъркали и заплаха няма. Черният Руски териер е мъдро куче, което е с бързи реакции и може да взима независими решения в сериозни обстановки.

Черният Руски териер е куче, което желае постоянно да е покрай стопанина си и фамилията му. Той има потребност от контакт с хората и не се предлага да се държи на верига, в случай че живее в двор, тъй като може да стане прекомерно нападателен или противоположното - да лежи по цели дни и да изгуби предпочитание за игри и даже за хранене.

Недостатъци на Черен Руски Териер

Черният Руски териер е податлив към доминиране, по тази причина е добре още от идването му в къщата, когато е още малко кученце, да му се покаже, че стопанинът му е водач.

Социализацията на Черния Руски териер е доста значима и би трябвало да бъде направена още в ранна възраст, защото кучетата от тази порода са доста подозрителни. В противоположен случай Черният Руски териер може да стане прекомерно нападателен.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР