Черен лешояд, дарение от холандски зоопарк, пристигна днес следобед на

...
Черен лешояд, дарение от холандски зоопарк, пристигна днес следобед на
Коментари Харесай

Черен лешояд кацна на летище София

Черен лешояд, подаяние от холандски зоопарк , дойде през днешния ден следобяд на летище София. Рядката птица ще бъде включена в размножителната стратегия на типа, която се реализира в Спасителния център за диви животни към природозащитната организация „ Зелени Балкани ”.
 
Пристигналият през днешния ден лешояд  ще замести мъжкият, с който разполагаме сега, и който не е кадърен да основава потомство. Дарението на холандския зоопарк е късмет в България да размножим черни лешояди за първи път от десетки години насам и да върнем типа в дивата природа. 
 

Черният лешояд е една от най-редките птици освен в Европа , само че и в света и по тази причина се употребява с най-високата степен на отбрана. В България като гнездящ тип черният лешояд е липсващ отпреди 100 години.
 
От „ Зелени Балкани ” години наред вършат опити да върнат този липсващ тип , като употребяват разнообразни природозащитни ограничения, в това число и размножаване в изкуствени условия, изясни ръководителят на плана „ Светло бъдеще за Черния лешояд ” Ивелин Иванов.
 
Черният лешояд, който дойде през днешния ден, е подаяние от холандски зоопарк. Той ще бъде включен в размножителната стратегия на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани. А ето и по какъв начин ще протече акомодацията на рядката птица.-->
 

В центъра за диви животни на „ Зелени балкани ” има два черни лешояда - мъжки и женски , пристигнали надлежно от Франция и Испания. В продължение на четири години обаче те не съумяха да образуват гнездова двойка. Транспортирането на черния лешояд от Холандия коства над 1000 евро, обезпечени посредством дарителска акция, в която се включиха както българи, по този начин и чужденци, съпричастни към опазването на природата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР