Чехия ще достави на Украйна бойни хеликоптери и друго оборудване,

...
Чехия ще достави на Украйна бойни хеликоптери и друго оборудване,
Коментари Харесай

Чехия дава на Украйна бойни хеликоптери и оборудване

Чехия ще достави на Украйна бойни хеликоптери и друго съоръжение, сподели през днешния ден чешкият министър председател Петър Фиала на взаимна конференция в Прага с украинския президент Володимир Зеленски след среща сред двамата, съобщи Ройтерс.

Фиала съобщи, че Украйна може да разчита на поддръжката на Европейския съюз. Убеден съм, че бъдещето на Украйна е в Европейски Съюз и НАТО, посочи той.



Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фиала сподели, че чака всички съдружници от НАТО да поддържат кандидатурата на Украйна за присъединение към пакта, и добави, че сигурността на Украйна е неразривно обвързвана със сигурността на цяла Европа. " Не зная, вероятно никой не знае, по кое време войната ще свърши. Но знам и съм сигурен, че силата и смелостта на украинския народ ще победи съветския агресор. И това е значимо, тъй като сигурността на Украйна е сигурност за Европа ", псочи той.

По въпроса за замразените съветски активи чешкият министър председател съобщи, че се разискват способи те да бъдат употребявани за възобновяване на Украйна.

От своя страна Зеленски сподели, че тази година Украйна би трябвало да направи всичко належащо, с цел да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз. 

По време на обиколката си в няколко европейски страни, измежду които и България, президентът изиска и оръжия с огромен радиус, с цел да може Киев да се оправи с съветската инвазия. Без оръжия с огромен обхват за Украйна ще е мъчно както да нападна, по този начин и да организира отбранителни интервенции, добави той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зеленски кацна в Прага, ескортиран от два изтребителя на чешките военновъздушни сили. Уверения за евроатлантическата интеграция на страната си той получи и в Словакия, която беше следващата спирка от европейската му обиколка.

" Това, което се надявам и имам вяра, че ще дадем на Украйна на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, е визия за бъдещо участие, несъмнено, в случай че бъдат изпълнени изискванията, в това число най-важното, а точно преустановяване на военната експанзия в Украйна ", заяви Зузана Чапутова, президент на Словакия.

От Словакия, Зеленски отпътува за Турция, където ще беседва с президента Реджеп Ердоган. Очаква се главната тематика да бъде удължение на зърнената договорка. Споразумението разрешава експорт на украинско зърно от блокираните от Русия пристанища на Черно море. 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР