Чехия реши да съкрати състава на руското посолство в Прага

...
Чехия реши да съкрати състава на руското посолство в Прага
Коментари Харесай

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си

Чехия реши да редуцира състава на съветското посолство в Прага до размера на състава на чешкото посолство в Москва. Това разгласи на конференция министърът на външните работи на Чехия Якуб Кулганек, представен от РБК.

Той добави, че тази стъпка е подхваната, откакто Руската федерация не е отреагирала на настояването на Чехия за връщането в Москва на 20 изгонени чиновници на нейното посолство.

Преди това Чехия реши да изгони 18 съветски дипломати, които тя уточни като чиновници на съветското военно разузнаване ГРУ и съветското външно разузнаване (СВР).

Русия предприе ответни дейности и разгласи експулсирането на 20 чешки дипломати. Ръководителят на интернационалния отдел на президентската администрация на Чехия Рудолф Йиндрак заяви, че по-късно в чешкото посолство ще останат да работят единствено петима дипломати.

По данни на чешкото външно министерство, в съветското посолство в Прага работят 27 дипломати и 67 механически чиновници, а 5 дипломати и 19 механически чиновници работят в чешкото посолство в Москва.

По този метод от посолството на Руската федерация в Прага евентуално могат да бъдат изгонени 22-ма дипломати и 48 механически чиновници. По-рано през днешния ден Кулганек съобщи, че за равнене на размера на посолствата към 60 руснаци ще би трябвало да изоставен Прага.

В края на предходната седмица чешките управляващи упрекнаха съветските специфични служби в присъединяване в детонация в склад за муниции във Врбетица през 2014 година В тази връзка Прага изгони 18 съветски дипломати от страната. В отговор Москва разгласи 20 чиновници на чешката дипломатическа задача за личност нон грата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР