Чехия разби мрежа за руско влияние в Европа с помощта

...
Чехия разби мрежа за руско влияние в Европа с помощта
Коментари Харесай

Чехия разби руска хибридна мрежа в Европа, действала и у нас

Чехия разруши мрежа за съветско въздействие в Европа благодарение на дузина европейски секрети служби. Това разгласи министър председателят на републиката Петр Фиала на специфична конференция. Става дума за новинарски уебсайт, който с изключение на с агитация, се е занимавал и с подкупване на политици в най-малко 6 европейски страни. Сайтът е Voice of Europe (voiceofeurope.com), със седалище в Прага, само че популяризиран в множеството европейски страни, в това число и в България.

Въпреки, че чешкото държавно управление не го е спирало, уеб сайтът през днешния ден не работи.

Чехия наложи наказания и на две лица, свързани с този уебсайт. Смята се, че порталът е прикритие за проруски интервенции за въздействие.

Това удостовери през днешния ден чешкото министерство на външните работи. Сред глобените лица е и проруският украински политик Виктор Медведчук.

Медведчук, който през 2022 година беше еспулсиран от Украйна в Русия, е финансирал скрито интервенциите за въздействие на " Гласът на Европа ", който е регистриран в Чешката Република в навечерието на тазгодишните избори за Европейски парламент.

Според министерството това е включвало и финансова поддръжка за европейски политици.

Проруската акция за оказване на въздействие е била ориентирана против " териториалната целокупност, суверенитета и свободата на Украйна ", изясни министерството.

Санкциите служат на сигурността на Чешката Република и на " отбраната на демократичното държание " по време на идните европейски избори, прибавя тамошното Министерство на външните работи.

Доказано е още, че през уеб страницата е плащано на партии като немската „ Алтернатива за Германия “, разкрива „ Шпигел “. Новинарският уебсайт е публикувал интервюта с водещите политици на AfD Максимилиан Крах и Петр Бистрон, написа списанието.

Украинският политик Медведчук, за който се твърди, че стои зад портала, е огромен предприемач и някогашен народен представител, който през 2022 година е изпратен в заточение в Русия в подмяна на украински военнопленници. Той беше лишен от украинското си поданство.

Друг подобен - украинският и израелски жител Артьом Марчевски също беше глобен за същите действия. Според министерството той е управлявал " Гласът на Европа " по напътствие на Медведчук и е употребявал уеб страницата за разпространяване на антиукраинска агитация и дезинформация.

Според листата със наказания на държавното управление Медведчук е употребявал компанията " за финансиране на съдействието с публицисти в няколко страни - членки на Европейски Съюз, и за даване на скрита финансова поддръжка на обособени определени претенденти на изборите за Европейски парламент за поддръжка на външнополитическите ползи на Руската федерация ".

Чешкият министър-председател Фиала съобщи на конференцията, че дейностите на глобените лица са били ориентирани към страни отвън Чешката република. Той съобщи, че решението за налагане на глобите се основава на информация от чешката загадка работа BIS.

BIS разгласи в обществената мрежа X, че е разкрила активността на финансирана от Русия мрежа за въздействие в Чешката Република.

" Действията на BIS разкриха по какъв начин Русия употребява въздействието си на територията на страните - членки на Европейски Съюз, и по какъв начин се пробва да въздейства на политическите процеси в нашите страни ", се споделя в известието.

В резултат на глобите финансовите сметки на забърканите лица са замразени.

" Решихме да предприемем тази стъпка, с цел да ударим мрежа за въздействие, която би имала съществено влияние върху сигурността на Чешката Република ", съобщи още Фиала, като добави, че активността на групата е добре документирана допълнително от 300 страници и има задгранично припокриване.

Премиерът също по този начин благодари на BIS, която съгласно него е свършила значима работа.

" Гласът на Европа " е плащал цели акции на крайнодесни политици, в това число и за идните европейски избори. Според следствията на няколко европейски разследващи служби, парите са били излъчени в брой на срещи в Прага или изплащани в криптовалута. По този метод съветското държавно управление оказва директно въздействие върху европейските избори.

Споменатите двама немски политици от „ Алтернатива за Германия “ са уличени във връзки със уеб страницата -  Максимилиан Крах и Петр Бистрон. Крах към този момент призна за контакт с " Гласът на Европа ".

Твърди се, че стотици хиляди евро са потекли към промосковски политици в няколко страни от Европейски Съюз като част от огромна съветска интервенция за въздействие преди евроизборите. Според информация на „ Шпигел “ половин дузина европейски разследващи служби са взели участие в разкриването на съветската интервенция за въздействие. Твърди се, че съветската мрежа е плащала на политици от шест европейски страни, в това число в Германия, Франция, Полша и Нидерландия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР