Чехия посрещна с държавни почести украинският президент Володимир Зеленски, когато

...
Чехия посрещна с държавни почести украинският президент Володимир Зеленски, когато
Коментари Харесай

Чехия посрещна с държавни почести Зеленски, изпрати му самолет от София

Чехия посрещна с държавни почести украинският президент Володимир Зеленски, когато той дойде от София в Прага в четвъртък вечерта.

Президентът Петер Павел го посрещна пред президентския замък в Прага и го съпроводи пред почетната рота, а по-късно му сподели и двореца.

Зеленски дойде с чешки държавен аероплан, изпратен му домакините да го вземе от София. Той беше ескортиран от два самолета на военновъздушните сили.

От Прага Зеленски прикани от чешката столица водачите на НАТО да подхващат съответни стъпки към украинско участие на срещата на върха идната седмица и получи поддръжка по време на посещаване в Прага от чешкия президент, който поддържа кандидатурата на Киев да се причисли към алианса.

Той сподели, че страната му, ангажирана в 17-ия месец на война против съветските нашественици, се нуждае от доста повече от общото изказване от повече от 10 години, че вратата към НАТО е просто " отворена ", оповестява Ройтерс.

Украйна желае ясна индикация от НАТО на срещата на върха на 11-12 юли във Вилнюс, че може да се причисли към военния съюз, когато войната завърши.

" Говорим за явен сигнал, някои съответни неща в посока на покана ", сподели Зеленски на конференция дружно с чешкия си сътрудник Петр Павел. " Имаме потребност от тази мотивация. Нуждаем се от почтеност в нашите връзки.

 Чехия изпрати специфичен аероплан на Зеленски, който го взе от София. Чешки изтребители го ескортират на тази фотография, направена от борда на машината
© Reuters

Чехия изпрати специфичен аероплан на Зеленски, който го взе от София. Чешки изтребители го ескортират на тази фотография, направена от борда на машината

Украйна желае да се причисли допустимо най-бързо, само че членовете на НАТО са разграничени по скоростта на присъединение, защото някои страни се притесняват, че това може да усили риска от война с Русия.

Зеленски сподели, че формулировката, призната на срещата на върха на НАТО през 2008 година за отворената врата не е задоволителна.
" Имаме потребност от явен сигнал, че Украйна ще бъде в алианса. Не че вратата е отворена - това не е задоволително ", съобщи президентът в отговор на журналистически въпрос.

Чешката република, член на НАТО, е корав покровител на Украйна от нахлуването през февруари 2022 година, предоставяйки военна помощ и друга помощ.

" Трябва да бъде изрично ясно, че е в полза на Чешката република Украйна, незабавно след края на войната, да стартира договаряния за присъединение към НАТО, тъй като това е и в полза на нашата сигурност, районна непоклатимост и стопански разцвет ", сподели чешкият президент Петер Павел.

Павел, който беше шеф на чешката войска и основен боен консултант на генералния секретар на НАТО през 2015-2018 година, съобщи в изявление за Ройтерс през май, че Украйна се нуждае от поддръжка за влизане в НАТО и Европейски Съюз, само че присъединението към двете ще бъде дълъг развой.

 Ефектът от осем часа на Зеленски в София Ефектът от осем часа на Зеленски в София

Дипломатическият консултант на Зеленски Игор Жовква беше представен от Ройтерс да споделя, че Киев е обезпечил поддръжката на България за участието й във военния съюз " незабавно щом изискванията разрешат ".

По време на визитата Зеленски прикани София да продължи военната поддръжка и се опита да разсее концепцията, че доставките на западни оръжия за страната му са разширили мащаба на войната.

" Файненшъл таймс " написа, че главната цел на визитата му в България е била да обезпечи повече оръжие и муниции за украинската войска.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР