Чехия може да стане първата държава в Европа, която да

...
Чехия може да стане първата държава в Европа, която да
Коментари Харесай

Първото увеличение на лихвите в Европа може да дойде още тази седмица

Чехия може да стане първата страна в Европа, която да се отскубне от паричната политика, въведена от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, след три години радикални тласъци, които трябваше да захранят растежа на цените, написа Bloomberg.

Икономисти предсказват, че тази седмица Чешката национална банка ще вдигне бенчмарковата рента от 0.05 на 0.25%. 11 от общо 21, запитани от организацията, са на това мнение. Останалите са скептични, че на 3 август ще забележим смяна.

Все отново, в случай че има покачване, то това ще е първото от 9 години насам.

Докато в еврозоната към момента чакат задоволително доказателства, че стопанските системи им са се възстановили, с цел да вдигнат цената на заемите, чехите към този момент реализираха растеж на инфлацията от над 2%, подклаждан от растеж на заплатите и най-ниско равнище на безработица в целия Европейски съюз.

Друга причина, заради която централната банка може да вдигне лихвите, е опасението от балон на пазара на парцели, откакто цената на жилищата второ тримесечие пораства с най-бърз ритъм в Европейски Съюз.

Кроната подскочи с 3.8% против еврото вследствие на залози, че лихвите ще бъдат вдигнати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР