Чеченците са сред няколкото етнически групи, които се сражават от

...
Чеченците са сред няколкото етнически групи, които се сражават от
Коментари Харесай

ТикТок бойци: Какво правят чеченците в Украйна?

Чеченците са измежду няколкото етнически групи, които се борят от двете страни на войната в Украйна. Сред сражаващите се дружно с украинските войски са и най-старите и гневни врагове на съветския президент Владимир Путин - ветерани от войните в родината им и търсени от Москва сепаратисти. Някои от тях са на страната на Киев още от началните стадии на войната през 2014 година В същото време Русия употребява лоялни на Кремъл чеченци, с цел да дисциплинира и, както се оповестява, даже да екзекутира несъгласни бойци, както и да сплашва цивилни в Украйна. Но какво вършат чеченците в Украйна? Защо са там? И какъв е резултатът от тях на - и отвън - бойното поле?

Чечения е размирна част от Южна Русия в Кавказкия район. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година най-вече мюсюлманското население се пробва да се откъсне и да сътвори лична страна. Това води до две ужасни войни през 90-те години, които приключват с установяването на надзор над Чечения от страна на Москва.Експертите настояват, че чеченците, които през днешния ден водят война за Русия в Украйна, са тези, които се съюзиха с Москва, с цел да пречупят протеста на личния си народ по време на Втората чеченска война от 1999 до 2009 г.Оттогава те работят като сили за сигурност на полуавтономната Чеченска република, като поддържат желязна хватка върху популацията и потискат сепаратистките бунтовници и някои ислямисти, които може да се опитат още веднъж да провокират Москва.

" Те са привлечени от съветския режим ", споделя Жан-Франсоа Рател, доцент в Университета на Отава, който е експерт по чеченския спор. " Те получиха оръжия, работа и милиарди долари от страната. " Чеченците, които се борят под знамето на Русия, са известни като кадировци или кадировици, по името на бащата на водача на Чеченската република Рамзан Кадиров, постоянно именуван " гневното куче на Путин ".Рамзан наследява поста от татко си, Ахмад Кадиров, превратаджия, който в началото афишира джихад против Москва по време на Първата чеченска война.По време на втория чеченски спор през 1999 година както Ахмад, по този начин и Рамзан, който служи като персонален водач и телохранител на татко си, минават на съветска страна.Оттогава милицията е подкрепяна от съветската работа за сигурност ФСБ. " Те са като негова персонална войска ", споделя Харолд Чеймбърс, анализатор от Северен Кавказ, пред Euronews, като показва, че " огромната причина ", заради която те са в Украйна, е, че Кадиров - корав последовател на войната - желае да си завоюва благоволението на съветския президент.През октомври Кадиров съобщи, че е изпратил тримата си сина, на 14, 15 и 16 години, да се бият дружно с съветските сили на фронтовата линия в Украйна.

Хиляди чеченски пехотинци се вляха в Украйна още в първите дни на войната, почнала на 24 февруари 2022 година Оценките за техния брой варират, само че се счита, че на съветската страна има към 9000 чеченци, като повече от 21 000 са минали през спора.Добре осведомени с контрабунтовническите интервенции вкъщи, те са взели участие в градските боеве в Мариупол, Северодонецк и по-широкия район Донбас в Югоизточна Украйна. Но Рател е песимистичен по отношение на смисъла им на бойното поле, като ги оприличава на частна войска за еднократна приложимост. " Това не са елитни войски ", сподели той. " Най-вероятно са били употребявани като груба мощ... Винаги е по-лесно да бъде погубен чеченец във война, в сравнение с етнически руснак. " " Те са били третирани като пушечно месо за известно време ".Обявената през септември от Путин " частична готовност " на 300 000 бойци е непропорционално ориентирана към етнически малцинства или мигранти от Централна Азия, доста от които произлизат от небогати общности.

 Kadirov Euronews Рамзан Кадиров, водач на съветската провинция Чечения, жестикулира, говорейки пред към 10 000 бойци в районната столица на Чечения Грозни, Русия, вторник, 29 март 2022 година Снимка: AP
Според съветската работа на Би Би Си бойците от съветски райони с преобладаващо мюсюлманско население, като Дагестан, са загивали 10 пъти по-често, в сравнение с тези от Москва. Въпреки че точният брой на починалите чеченци не е прочут, сходно на по-широките данни за жертвите и от двете страни на спора, Чеймбърс твърди, че те са " понесли тежки загуби ".Все отново чеченските бойци извършват и други значими функции във войната, като постоянно правят мръсната работа на Москва. Съобщава се, че чеченците са употребявани за налагане на дисциплинираност на недоволните съветски бойци, като даже екзекутират дезертьори и такива, които се пробват да преминат на украинска страна. " Дават им се задачи, при които може да се нарушават законите на войната ", споделя Рател пред Euronews. " Те са склонни да се държат повече като нарушители, в сравнение с като бойци ".Той показва, че чеченските пехотинци са забъркани в изтезания, грабежи и даже от време на време са се изправяли против съветската войска по време на 11-месечната инвазия.

Разполагането на брутални и закалени в борби чеченци в Украйна е и опит за психическа война, целящ да всее боязън в украинското население.Те бяха пуснати в Киев в първите дни на войната, когато Русия се стремеше да превземе столицата и да обезглави Украйна. " Имаше доста агитация ", споделя Рател. " Русия се опитваше да популяризира концепцията, че те са елитни бойци, пристигнали да унищожат Украйна ".Но този " агитационен резултат " беше значително кух, сподели той пред Euronews, като добави, че той значително изчезна, откакто първичната офанзива против Киев се забави и по-късно се срина напролет. " Те са известни повече като бойци от Инстаграм, в сравнение с като буйстващи специфични сили. Те са по-добри в обществените медии, в сравнение с в бойните дейности. " И от време на време тези кликвания, лайкове и следвания са имали смъртоносна цена. " Заради това какъв брой доста разгласяват в обществените медии ", споделя Чеймбърс, имало е " безусловно ужасяващи проблеми с оперативната сигурност ", което е разрешило на украинските сили да локализират и бомбардират съветски бази, убивайки техни бойци.Според Чеймбърс обява на един от синовете на Кадиров в Telegram, до момента в който той е бил на обиколка в Украйна, хипотетично е помогнала на Киев да нанесе ракетен удар месеци по-късно.


 

Но Русия не е единствената страна, която употребява чеченци на бойното поле.Макар че броят им е доста по-малък и се прави оценка на към 200 бойци, анализатори настояват, че чеченците са се включили към украинските сили и се борят в Украйна - от време на време вземат участие в конфликти с други чеченци на съветска страна. " Имаме един смесител от разнообразни типове хора и идеологии ", споделя Рател. " Има антируски настроени чеченци, ветерани от чеченските войни и изгнаници от Западна Европа и Турция. " Много от тях се реалокират в Украйна, с цел да се борят против Русия през 2014 година, когато Москва нелегално завзема Крим - събитие, което дава началото на военните дейности. " Те възприемат битката против Русия като нещо транснационално ", споделя Рател. " Те имат вяра, че империалистическа Русия работи по същия метод, както в Чечения през 90-те години на предишния век, по този начин и в Украйна сега. " Военната акция на Русия в Чечения през 90-те години на ХХ в. се характеризира с невъобразими равнища на гибел и опустошения, безмилостни бомбардировки на цивилни региони и съвсем ежедневни известия за военни зверства, които съгласно специалистите имат " невероятна " аналогия с Украйна.Победата над Русия има политическа цел за чеченските бойци, която е обвързвана със ориста на тяхната татковина. " Първата стъпка в съзнанието им е да победят Русия и да си върнат Чечня още веднъж ", изяснява Чеймбърс. " Те желаят да освободят Чечня от съветското ръководство ".

Малък брой от сражаващите се за Украйна идват от радикални джихадистки групировки, които се сражаваха дружно с т.нар.Ислямска страна в Сирия. " Става дума за най-много няколко десетки ", сподели Рател. " За известно време Украйна беше несъмнено леговище за доста [чеченски ислямисти] ".Запитани от Euronews дали е допустимо оръжия, доставени от Запада, да попаднат в ръцете на радикални джихадистки групировки, двамата специалисти обявиха, че не могат да изключат тази опция, въпреки да прибавиха, че рискът е невисок.

 750X480 Cmsv2 E5ae474a 8194 5A95 B8a6 D4e32a1116e2 7307646 Цивилни минават около разрушена улица в центъра на Грозни на 26 декември 1994 година Снимка: AP
" Няма доказателства, че оръжията са изнесени отвън Украйна, а английското и американското държавно управление ги наблюдават ", сподели Рател. " Това не е червен байрак, с цел да спрем да поддържаме Украйна ".От началото на войната Западът е доставил на Украйна комплицирани противовъздушни и противотанкови оръжия за милиарди евро, наред с танкове и стрелково оръжие. Голяма част от това е тежка техника, която не може да бъде елементарно трансферирана, или е за еднократна приложимост и евентуално ще бъде изчерпана от спора. " Русия удря доста пъти този гвоздей в обществените медии, че [Украйна и Западът] ще поддържат в бъдеще всевъзможни терористични организации и други групи. Но към този момент това си остава в областта на дезинформацията ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР