Че октоподите са умни същества със сложна интелигентност за учените

...
Че октоподите са умни същества със сложна интелигентност за учените
Коментари Харесай

По какво си приличат хората и октоподите

Че октоподите са умни същества със комплицирана просветеност за учените не е загадка. Ново тяхно изобретение обаче потвърждава по какво ние, хората си приличаме с тях, октоподите.
 Защо не трябва да вършим ферми за октоподи
Защо не трябва да вършим ферми за октоподи

Проблемът, на който учените дадоха публичност

Оказва се, че октоподите имат гени за просветеност, каквито имат и хората. Това може да бъде пояснение и за забележителната просветеност на животните. Всъщност учените откриват по този начин наречените транспозони - гени, които съставляват 45 % от човешкия геном, при два типа октоподи - Octopus vulgaris и Octopus bimaculoides.

Въпросните транспозони, става известно, са детайли, дейни във отвесния дял на октоподите. Тома е мозъчна секция при октоподите, която е изключително основна за процеса на учене и е функционално аналогична на човешкия хипокампус.

В изследването си учените откриват забележителна интензивност в области на мозъка на октоподите, свързани с поведенческата гъвкавост и по-точно - по какъв начин организмите трансформират държанието си в отговор на разнообразни тласъци.
 Снимка 598320

Въпреки че октоподите нямат връзка с гръбначните животни, те въпреки всичко показват поведенческа и невронна гъвкавост, сходна на тази на гръбначните.

" Тези животни, сходно на бозайниците, имат способността да се приспособяват непрестанно и да вземат решение проблеми ", споделят учените. А това тяхно наблюдаване е скъпо и даже може да бъде считано за доказателство, което подсказва за приликата сред октоподите и хората. А точно - тя може да е на генетично равнище.
 Какво живее в Марианската котловина
Какво живее в Марианската котловина

Природата е велика

Това също по този начин дава очаквания за бъдещи проучвания на интелигентността и по какъв начин тя се развива и варира сред индивидите в границите на един тип, пишe Live Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР