Чаят е любима напитка за хората, наред с кафето. Цели

...
Чаят е любима напитка за хората, наред с кафето. Цели
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако котката пие чай?

Чаят е обичана напитка за хората, наред с кафето. Цели народи са трансформирали пиенето на чай в гала, даже в изкуство. Топлината от изпаренията на горещата напитка и ароматът на чая работят отпускащо на сетивата.

Често моментите на релакс са в компанията на една домашна мъркаща топчица - котката. Ако заради нехайство от страна на индивида, котката пие чай, това постоянно е мотив за терзание дали вкусната за нас напитка няма да е пагубна за домашния любим.

Опасен ли е чаят за котката?

Много известни и употребявани типове чай съдържат кофеин. Такива са черния, зеленият чай и други. За нашите домашни любимци- писаните той е отровен. Дори дребните количества чай са рискови за котката. Специалистите са пресметнали, че в случай че котка с тегло 3-4 кг изпие към 80 мг кофеин, тя ще развие токсичност. 10 мг на кг тегло са рискови.

Чашата черен чай съдържа към 50 мг кофеин. Котето ни може да покаже признаци на отравяне обаче даже след няколко глътки, тъй като тези животни са с друго тегло и здравен статус.

Как да отличим признаците при токсичност?

Те се показват във възбудимост, задъхване, нараснала периодичност на сърцето, хиперактивно държание, повръщане при котката, а в случай че е погълнала повече чай и тремор. Тези положения се появяват от 30 минути до 6-12 часа след консумация на чай.

Какво да кажем за билковите чайове, в които няма кофеин?

 Чаят може да е рисков за котките

Тази алтернатива е надалеч по-благоприятна. Някои билки дори са потребни за котката. Това са кочата билка, позната повече като котешка мента, лайка, валериана и други.

Ако ще се подготви чай особено за котката, вниманието е нужно да бъде изострено. Консултацията с ветеринар е наложителна. Количеството билки също би трябвало мощно да се редуцира, както и да се дава напитката охладена до стайната температура. Ако пък любопитният домакински питомец е опитал от чашата билков чай на стопанина, това не е причина за паника.

Категоричен отговор на въпроса добре ли е котка да пие чай, няма и по тази причина придържането към водата за утоляване на жаждата е най-хубавото решение. А в случай, че котката употребява разсейването на стопанина и отпие от чашата чай с кофеин, най-добре да се потърси незабавно ветеринар.

Вижте още токсични растения за котките и рискови храни за писаните.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР