Чаят е една от най-обичаните напитки на планетата, независимо от

...
Чаят е една от най-обичаните напитки на планетата, независимо от
Коментари Харесай

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден

Чаят е една от най-обичаните питиета на планетата, без значение от типа му. Някои се разсънват с него, за други работи успокоително преди заспиване, а за трети е част от следобеда, споделен с другари. И защото хората по цялото земно кълбо употребяват тази напитка - някои в продължение на стотици години - поражда въпросът какви изгоди за здравето може да предложи тя и дали има негативни странични резултати.

Повечето от тези изгоди или нежелани резултати са свързани с съответни типове чай, само че има няколко, които се отнасят за напитката в най-общ смисъл. Ето какво споделят съответно експертите по хранене, представени от Eat This, Not That.

Сърдечносъдова система

Черният, зеленият и чая от хибискус се свързват с възстановяване здравето на сърцето, в това число намаляват кръвното налягане, понижават равнищата на неприятния холестерола и усъвършенстват цялостната сърдечносъдова функционалност. Конкретно с черния чай ще дадем на тялото си потребни съединения като теафлавини и теарубигини, които понижат риска от сърдечни болести.

Когнитивни функци

Любителите на зеления чай ще се радват да схванат, че навикът им да го употребяват може да даде подтик на мозъка. Защото съдържа L-теанин - аминокиселина, която работи синергично с кофеина, с цел да обезпечи по-плавен и по-продължителен прилив на сила, подобрявайки бдителността и когнитивните функционалности.

Храносмилане

Ако се борим с смутен корем или с проблеми с храносмилането, някои чайове могат да ни оказват помощ да се почувстваме по-добре. Билкови като лайка, мента и джинджифил поддържат здравето на храносмилателната система и облекчават признаците на отичане на корема и гадене. Танините в черния чай пък имат леки антибактериални свойства, които могат да подкрепят здравето на червата, насърчавайки растежа на потребните бактерии.

Kофеин

Някои чайове пък съдържат обичайно количество кофеин - като черен, зелен и оолонг. Прекомерната им консумация обаче може да докара до странични резултати като раздразнителност, интензивен сърдечен темп и усложнения със съня. Затова е значимо да се пият умерено.

Mетаболизъм

Съществуват даже избрани чайове, които оказват помощ за регулирате на метаболизма, в случай че той е излязъл от равновесие по разнообразни аргументи. В неотдавнашно проучване, се показва, че е открито, че  зеленият чай има позитивен резултат върху метаболизма, което е директно обвързвано и с управлението на равнищата на глюкоза и ръководство на тежестта. Проучването открива, че това важи и за пациенти с диабет.

Отделителна система

Има типове чайове, които провокират по-често уриниране. Тези от глухарче, зелен, от ечемик или хибискус имат очебийно диуретични свойства. Диуретиците са субстанции, които карат тялото да се освободи от солта и водата под формата на урина. Подобен вид чайове се предлагат на хора с бъбречни проблеми, диабет или някои сърдечни проблеми. Но пък и поради силата на диуретиците добре е да се заобикалят след 16:00 ч. - в случай че не желаеме да прекараме нощта в тоалетната.

Тегло

Проведени са голям брой проучвания за позитивния резултат от ежедневната консумация на зелен чай върху контрола на тежестта. 12-седмично проучване на ежедневна консумация на зелен чай при дами демонстрира доста понижаване на мазнините в региона на корема. Причината за това са нарасналите равнища на сила, както и на контрола на метаболизма и помощта при производството на липиди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР