Чат приложението Telegram се контролира от руските специални служби, твърди

...
Чат приложението Telegram се контролира от руските специални служби, твърди
Коментари Харесай

Руските служби контролират Telegram

Чат приложението Telegram се управлява от съветските специфични служби, твърди Институтът за проучване на кибервойната в Украйна. Украинските специалисти по киберсигурност назовават съветския месинджър Telegram " скритото интернет пространство ". Проучванията на Института за проучване на кибервойната сочат, че обществената мрежа се употребява от съветските специфични служби и разнообразни типове интернет измамници.
 
Според украинския институт Telegram в действителност е узаконен " даркнет " (т.нар. дълбока или загадка мрежа, бел. ред.), в който към този момент може да се популяризира информация от друг тип, без опция някой да ѝ въздейства. В анонимни Telegram групи изтича информация за украински военни, популяризира се детска порнография и се продават опиати, означават от Института за проучване на кибервойната.
 
" Вторият огромен проблем, който установихме, са връзките с Руската федерация. Ако употребявате съветски програмен продукт, съветските разследващи служби могат елементарно да получат достъп до всевъзможни персонални данни, да ги компрометират и да основат огромен проблем на държавно равнище, който ще засегне всички ", показват специалистите. Популярността на Telegram в Украйна е била огромна още преди нахлуването на Русия. След 24 февруари 2022 година обаче 88% от украинските интернет консуматори са го конфигурирали, излиза наяве от изследването.
 
Според съоснователя на Института за проучване на кибернетичната война Валентин Кучерук е обезпокоителен знак, че откакто Telegram беше неразрешен за малко в Русия, той още веднъж беше позволен, тъй като съветското законодателство позволява единствено платформи със сървъри на съветска територия.
 
" Инвестициите в създаването на Telegram са направени от съветски олигарси, считани за близки до Кремъл. Това значи, че този известен месинджър се управлява от съветските специфични служби и съставлява заплаха за украинската страна и общество ", съобщи Кучерук.
 
В изискването на лиценза на Telegram се показва, че данните са криптирани. Липсва информация за външни одити на системата на чат платформата - тя е класифицирана. Съществува и различен значим проблем - разпространяването на фишинг линкове (измама, за шерване на данни за достъп до банкови сметки и всякаква друга сензитивна информация - б.а.) посредством известия, които не могат да бъдат отстранени.
 
" Тоест там се основават ботове, които изпращат всякаква информация на популацията. Хората не могат да блокират този фишинг и не знаят към кого да се извърнат за помощ. Същото може да се каже и за разпространяването на злотворен програмен продукт. То не се ревизира, а потребителите също не го ревизират. Идват линкове, върху тях се кликва и те заразяват телефона. Или пък се открадват сесии на известия и персонална информация ", изясни Валентин Кучерук.
 
По думите му има доста такива случаи. Експертът по киберсигурност посочи, че посредством геолокацията може да се наблюдават всички хора, които имат конфигуриран Telegram в радиус от километър до 5 километра. Telegram разполага с функционалността " намиране на близки хора " - в случай че тя е дейна, се употребява.
 
Kогато Telegram е конфигуриран на мобилен телефон, потребителят бива запитан дали желае да даде позволение за достъп до книгата с контакти, микрофона, фотогалерията и други функционалности. Ако даде позволение, цялата тази информация се употребява от всички, които имат достъп до базите данни на Telegram, уточни Кучерук.
 
Като доказателство, че Telegram се употребява от съветските служби свидетелства и фактът, че освободени от съветски плен украинци постоянно споделят, че по време на разпитите постоянно са били изнудвани с разпечатки на кореспонденцията им в Telegram, макар че по време на пленничеството си не са имали със себе си телефони или други персонални електронни устройства, настояват от Института за проучване на кибервойната. 
 
Източник: Offnews
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР