Частният собственик на пустеещата Мотописта в столичния квартал Гоце Делчев“

...
Частният собственик на пустеещата Мотописта в столичния квартал Гоце Делчев“
Коментари Харесай

Бетонът се лее: Манджукова вдига 6 сгради по 9 етажа в апетитния „Гоце Делчев”

Частният притежател на пустеещата Мотописта в столичния квартал „ Гоце Делчев “ желае да строи жилищни здания в част от нея. За това заяви кметът на регион „ Триадица “ Димитър Божилов. Съоръжението се намира на територията на региона. „ Започваме процедура по оповестяване на план за застрояване на част от Мотописта. Инициативата е на частния притежател Велика Костадинова Манджукова, а задачата ни е предоставена от Направление „ Архитектура и градоустройство “, заяви Божилов във фейсбук.

Проверката сподели, че Манджукова е в Съвета на шефовете на три сдружения: „ Артемида БСИ “ АД, „ Бул Строй Инженеринг “ АД и „ Рожен “ ЕАД.

Кметът на „ Триадица “ обаче разгласи, че регионът ще се разгласи срещу направеното предложение.

„ Имотът, в който се предлага да се появяват 6 нови девететажни здания, с спомагателни два размера, са в терен, който понастоящем е предназначен за спорт, а не за жилищно строителство. В предлагането е включена и спортна зала, която на цифрова възстановка съмнително е пресъздадена с балкони и жилищни характерности. Може да е недостиг на компютърната анимация, само че желаем повече информация за предназначението на тази постройка “, разяснява Божилов.

Районният кмет разяснява още, че администрацията има „ поредна позиция “ Мотопистата да бъде място за спорт и атракции. „ С появяването на жилищни здания в парцели за спорт би се основал рисков казус, който не желая да се позволява освен на територията на „ Триадица “, само че и за цяла София. На илюстративната графика е показано и предлагането на частния притежател за останалата част от Мотописта – дадени са позиции за виенско колело, концертна сцена, павилиони за храна и паркинг.

За последното по този начин и не получих отговор от притежателя дали ще е публичен или ще е единствено за посетителите на комерсиалните обекти. Отново наблягам – това е илюстративен план, само че онагледява профила на новите здания, които биха се появили, в случай че тази смяна бъде утвърдена. Районът ще възрази още веднъж. Убеден съм, че и заинтригуваните страни, съседите и общността също ще проявят интензивност и ще подават публично мнения и отзиви “, заключава Божилов в известието си.

Преди време още веднъж Божилов напомни хронологията по прекосяването на Мотопистата от държавни в частни ръце. Стадионът е издигнат при започване на 30-те години на ХХ век, а през 1964 година е публикуван акт за държавна благосъстоятелност. През 1992 година обектът е възложен на Министерство на защитата. Седем години по-късно комплексът влиза в активите на военното сдружение „ Воинтех “ ЕООД.

На идната година тогавашният регионален шеф на София отписва парцела като държавна благосъстоятелност. През 2003г. „ Воинтех “ продава терена, който по документ е над 61 дка, а по схема – близо 58 дка, на частното сдружение „ Международна туристическа компания “ ЕООД със притежател Велика Манджукова против съвсем 1,1 млн. лева

Както към този момент стана дума, към този момент предназначението на терена на Мотопистата е за състезателен комплекс. „ Въпросът е докога последният незастроен терен в ж.к. ”Гоце Делчев ” ще издържи на “инвеститорския интерес ”?, попита преди време Божилов.

Автор: narod.bg

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР