Частният сектор е изпреварил държавния в икономиката на комунистическа Северна

...
Частният сектор е изпреварил държавния в икономиката на комунистическа Северна
Коментари Харесай

Частният сектор в Северна Корея е изпреварил държавния

Частният бранш е изпреварил държавния в стопанската система на комунистическа Северна Корея, разгласи през днешния ден южнокорейското министерство на обединяването, съобщи Ройтерс.

Ведомството, което се занимава с връзките със Северна Корея, разгласява отчет за политическите, стопански и обществени промени през 10-годишното ръководство на Ким Чен Ун. Документът употребява данните от организации на Южна Корея и Организация на обединените нации, както и изявленията с избягали от Северна Корея.

Макар стопанската система на изолираната КНДР да страда поради ограничаващи ограничения вследствие на ковид и наказания поради оръжейните й стратегии, делът на частния бранш в стопанската система се е нараснал от 28% преди десетилетие до 38 на 100, се показва в отчета.

Държавният бранш се е свил до 29% от 37 %, а делът на смесени предприятия – с държавно и частно присъединяване, е към 9%, нарастване с 2 на 100.

Броят на комерсиалните предприятия се е нараснал четири пъти, с цел да доближи рекордните 1368 през 2018 година от 338 през 2011 година, преди внезапно да намалее поради икономическите компликации и пандемията.

Кич Чен Ун застана отпред на Северна Корея в края на 2011 година след гибелта на татко си Ким Чен Ир.

Той разреши някои пазарни действия, ненавиждани от татко му, което оказа помощ да се усъвършенства животът на мнозина севернокорейци.

Но първичния прогрес бе стопиран от наказания, наложени поради тествания на нуклеарно оръжие и ракети с огромен обхват, изключително откакто Ким се зарече за построи самодостатъчна стопанска система и разгласи страната за нуклеарна мощ през 2017 година, показват от южнокорейското министерство на обединяването. А пандемията и естествените бедствия способстваха за забележителното стесняване на стопанската система през 2020 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР