Частните сдружения Асоциация на парковете в България“, създадена от Тома

...
Частните сдружения Асоциация на парковете в България“, създадена от Тома
Коментари Харесай

Асоциация на парковете на Тома Белев също обжалва довършването на АМ Струма

Частните сдружения „ Асоциация на парковете в България “, основана от Тома Белев, и швейцаро-българската фондация „ Биоразнообразие “, са обжалвали решението на Министерство на околната среда и водите, което позволява построяването на Автомагистрала „ Струма “ по трасето от Кресна към София.

Така жалбоподатели стават трима, дружно със " Сдружение за дива природа Балкани ", а жалбите на зелените неправителствени организации против довършването на Автомагистрала " Струма " към този момент са 12. 

Представителите на тези неправителствени организации са били съпредседатели на партия „ Зелено придвижване “, които бяха част от обединението ПП-ДБ. Заради непрестанните доноси на еколозите до Брюксел, Бернската спогодба и тъжби до Върховния административен съд, строителството на автомагистралата се бави към този момент 20 години. През това време в Дефилето, по данни на Асоциацията на потърпевшите при произшествия, са починали 74 индивида, а ранените са над 400.

В жалбата до Върховен административен съд, зелените оспорват броя на починалите и потърпевшите, като настояват, че тя е по-малка, в сравнение с е записано в Заповедта на Министерството на околната среда и водите.

Само за три  години от 2019 до 2022г., в интервал на понижени пътувания поради Ковид ограниченията,  по официална информация на МВР ,на която се базират от Министерство на околната среда и водите, жертвите в Кресненското дефиле са 12 при 159 произшествия.

За еколозите очевидно този брой жертви е дребен и не е задоволително съображение, с цел да има автомагистрала.

Освен това зелените считат, че довършването на Автомагистрала „ Струма “ ще наруши придвижването на едрите хищници, като вълци и мечки в региона и те ще са застрашени. Въпреки че няма никакви данни за премазани хищници в Кресненското дефиле, а на извършената през април среща на Бернската спогодба в Сандански стана ясно, че и самите зелени нямат никакви научни данни за едри хищници, живеещи в региона на пътя или прекосявали пътя.

Друг аргумент на еколозите срещу довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле е, че  ще се усили смъртността на леопардовият смок, костенурки и други типове земноводни. Тези представители на фауната не са необичайност и са публикувани в целия Европейски континент и Балкански полуостров.

Въпреки изказванията на „ Асоциация на парковете в България “ и фондация „ Биоразнообразие “, че са заинтригувана страна и имат право да подават тъжби против заповедта на Министерство на околната среда и водите, това не е правилно.

За да се оспорва предварителното осъществяване на Решението на Министерство на околната среда и водите, според Административно-процесуалният кодекс, жалбоподателите би трябвало да имат съществуване на персонален и директен интерес, и да са наранени от акта.

Зелените не са директно наранени и нямат директен интерес.

Затова жалбите им не би трябвало да бъдат позволени от за разглеждане.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР