Частните пенсионни фондове, в които всички работници задължително се осигуряват

...
Частните пенсионни фондове, в които всички работници задължително се осигуряват
Коментари Харесай

Парите за пенсия носят доход до 6,1%

Частните пенсионни фондове, в които всички служащи наложително се обезпечават за втора пенсия, носят годишна рентабилност сред 3,02% и 6,21%, сочат данните на Комисията за финансов контрол към края на март.
Доброволните пенсионни фондове, в които хората внасят пари по избор с цел да получават трета пенсия, носят много по-висок приход в границите сред 3,58% и 9,6%. Това е доста по-висока рентабилност от лихвите по банковите влогове, които към този момент са под 0,5% годишно. Спестяването на пари в пенсионни фондове носи още едно преимущество – до 10% от годишния приход може да бъдат импортирани за доброволна пенсия като върху тези сума не се дължи налог.

За интервала от 1 юли 2004 година до края на 2017 година насъбраната рентабилност на парите за старини в универсалните пенсионни фондове е 72,98%, а на доброволните – 73,79%, сочат данните на КФН.
Въпреки тези положителни резултати обаче се оказва, че инфлацията изяжда огромна част от прихода от ръководството на парите в пенсионните фондове. Като се извади инфлацията за интервала от средата на 2004 година до края на 2017 година, се оказва че действителната рентабилност на универсалните фондове е 7,75%, а на доброволните – 8,25%. Като за целия този интервал от 13 години и половина даже има два универсални фонда, които са постигнали рентабилност по-малка от инфлацията и по този начин парите на хората в тях действително се топят. Средният размер на средствата на всеки обезпечен в повсеместен фонд е 2871,14 лева, сочат данните на КФН.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР