Частните пенсионни фондове държат в българските банки кеш в размер

...
Частните пенсионни фондове държат в българските банки кеш в размер
Коментари Харесай

Пенсионните фондове разполагат с 1 млрд. лв. кеш

Частните пенсионни фондове държат в българските банки кеш в размер на над 1 милиарда лева и са подготвени да изплатят тези пари на популацията съвсем незабавно. Това съобщи по БНР Даниела Петкова, член на управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Към момента Универсалните пенсионни фондове, в които се обезпечават над 90% от работещите сега в България, ръководят общо активи за над 14 милиарда лева, демонстрират данните на КФН.  

„ Законът регламентира да има благоприятни условия за заплащания - напълно възобновяване на сумата от партидата, разсрочено или пожизнено заплащане “, добави Петкова. Тя разясни, че хората имат права да си получат парите при навършване на възраст, за разлика от правата при приемане на държавна пенсия, където с изключение на възраст се изисква и стаж.

„ 80% от хората, от дамите, при навършване на възраст имат интерес да си вземат еднократно или разсрочено парите. Около 25% от дамите, които имат насъбрани в партидите си до 2500 лв., евентуално нямат стаж и към момента няма да имат опция да се пенсионират. Около 50% от дамите биха получили минимална пенсия от ДОО, тя е обезпечена и не би могла да се преизчислява, а те еднократно или разсрочено ще си получат сумите от универсалния фонд “.

„ Пенсионните сдружения упорстват за интензивен достъп до парите на хората в универсалните фондове, антикризисна мярка е. Единственото което се желае страната, политиците, синдикатите да разрешат да си ги получат “, добави още тя.

Към момента има 33 хиляди дами на възраст сред 60 и 64 година, обезпечавани в универсални фондове и 5 хиляди дами на възраст над 64 година, обезпечавани в професионални фондове. Те се чака да са първите хора в България, които ще получават 2 пенсии – една от Национален осигурителен институт и една по частната си партида от пенсионен фонд.  Данните на КФН демонстрират, че приблизително по партидата на дамите в универсалните фондове има събрани по 4431 лева, а на тези в професионалните фондове – по 1712 лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР