Частните гробища ще бъдат забранени. Няма да се допускат нито

...
Частните гробища ще бъдат забранени. Няма да се допускат нито
Коментари Харесай

Искат да забранят частните гробища

Частните гробища ще бъдат неразрешени. Няма да се позволяват нито концесии, нито други форми на публично-частно партньорство. Собственици на гробищни паркове могат да са единствено страната и общините, а ръководството им е отговорност на кметовете или на общински предприятия. Това са записали ГЕРБ и "Обединени патриоти " в законопроект за гробищата, погребенията, крематориумите и обредната активност, написа вестник "Сега ". Забраната няма да засегне съществуващите частни обекти.

Това е следващ опит за уредба на местата за безконечен покой. В момента тази сфера се контролира с общински наредби и така наречен Погребален стандарт БДС EN 15017:2006.

В новия закон е записано, че построяването на инфраструктурата, поддръжката, благоустрояването, защитата, почистването и други се обезпечават от притежателя. Той пък има правото да вкара такса за поддръжка и облагородяване на общите елементи на парка. Парковете би трябвало да имат физическа защита, контролно-пропускателен режим, видеонаблюдение на входа и на изхода и в тях не трябва да се позволяват бездомни животни.

Правото на гробоползване е срочно и безсрочно. След приключване на първите 8 години може да се придобие срочно право за период от 15 години, като се заплати такса. За използването за безконечни времена също има такса, само че то се придобива при изискване, че гробните места са постоянно поддържани и имат трайни надгробни знаци. Изрично е записано, че за новосъздадените гробища по преценка на притежателя безсрочното право може да се размени със срочно - за 20, 30 или 50 години.

Служебни погребални услуги за сметка на общинския бюджет се плануват за самотни, бездомни, безпризорни, обществено слаби. Същото важи и за хора с неустановена идентичност и покойници, за които има прокурорско предписание за служебно заравяне.

Фирмите, които дават погребални и каменоделски услуги, наложително ще се записват в съответната община. Регистърът би трябвало да е обществен - в интернет. Спрямо погребалните сътрудници се вкарват редица условия - ценоразписът им да бъде четливо написан и подложен на видно място, да се държат "тактично и със състрадание, отчитайки прочувственото положение на клиента ", да бъдат в "подходящ външен тип и да приказват разбираемо " и други

Какви са условията? Гробищата би трябвало да се построяват съгласно лични подробни устройствени проекти, съобразени с общия организационен проект на съответната община. Определените за тях терени би трябвало да бъдат ситуирани отвън вододайната зона на обитаемото място, а подпочвените води да са на дълбочина минимум 0.5 метра под изкопното равнище на гробните места. Изключение се прави, в случай че има дренажна система с дълбочина над 2.2 метра. Изисква се още терените да са отдалечени на най-малко 300 метра от строителните граници на обитаемото място, да не се наводняват при проливни дъждове или снеготопене и да са отвън зоните на свлачища.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР