Частни и държавни болнични заведения алармираха, че са изправени пред

...
Частни и държавни болнични заведения алармираха, че са изправени пред
Коментари Харесай

Болниците са изправени пред фалити заради скъпото лечение на ковид пациенти

Частни и държавни болнични заведения сигнализираха, че са изправени пред съществени финансови усложнения поради понижените си бюджети в разгара на петата Covid вълна, оповестява Българска национална телевизия. Почти 10 000 заболели от COVID-19 записва и през днешния ден здравната ни система. Засега към момента има места в лечебните заведения, само че прогнозите са, че през идната седмица тази обстановка ще се промени.

Пациенти с коронавирусна зараза се одобряват за лекуване в болница по една от три клинични пътеки.

Парите, които се отпускат по тях от Здравната каса едвам стигат за 5-дневно лекуване на случаите, при които няма затруднения, пресмятат от Българската болнична асоциация. Здравната пътека за Covid-19 сега е 1450 лева С най-малък престой 5 дни.

„ Искам да Ви кажа, че не ми е прочут случай в нашето лечебно заведение и в заведенията, които аз познавам в Болничната асоциация да бъдат изписани пациенти преди 5 дни, т.е., преди минималния престой. Както и да ги считаме, едни 300, 400 лева дневно при всички случаи са незадоволителни. В най-хубавия случай може би стигаме 0 на 0, само че те са толкоз малко случаите, че виждаме, че лечебните заведения като цяло, не приказваме за обособени лечебни заведения се оплакват и в действителност са обезпокоени от опцията да не престават да лекуват пациенти с коронавирус, заради обстоятелството, че задлъжняват и не могат да покриват разноските, които вършат “, изясни Андрей Марков - заместник-председател на Българска болнична асоциация.

По думите му в най-голяма част от случаите отпуснатите средства служат главно за обезпечаване на топлота, на храна, на някои типове препарати, не постоянно в оптимален размер и като цяло са дефицитни във връзка с покриването на всички разноски в системата.

„ Често пъти, което съгласно мен е безусловно неприемливо и неразрешено, на пациентите се постанова да си носят някои медикаменти, да търсят способи да си ги доставят от аптечната мрежа или по неведоми пътища да си обезпечават в допълнение медикаменти с връзки, с познати, с транспортни средства от чужбина и така нататък Това е безусловно неправилно и нездравословно за пациентите, тъй като доста елементарно стават неточности, доста елементарно става пакост “, добави Марков.

За да не банкрутират и да не връщат пациенти, доста лечебни заведения разчитат на дарения от пациенти. А от Асоциацията на лечебните заведения упорстват за нарастване на клиничните пътеки.

„ Ако няма смяна на цените на клиничните пътеки, най-засегнати ще са общинските лечебни заведения, а в частните може да се стигне до затваряне на отделения “, споделя здравният икономист Аркади Шарков.

От Здравната каса не пожелаха да разясняват тематиката, поради липса на бюджет за 2022 година

През 2021-а Касата е платила за лекуване на пациенти с COVID-19 малко над един милион и 600 000 лева, а от началото на пандемията до момента на лечебните заведения са изплатени над 2 милиона и 100 хиляди лева.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР