Частни фирми владеят апетитни ловни имоти в страната. Хиляди декари

...
Частни фирми владеят апетитни ловни имоти в страната. Хиляди декари
Коментари Харесай

Ловните стопанства - черешката на тортата за силните на деня

Частни компании владеят апетитни ловни парцели в страната. Хиляди декари от държавния горски фонд са раздадени за ловджийски туризъм за период от 15 години с алтернатива за удължение. Това е допустимо по реда на Закона за лова и запазване на дивеча. Към 1 октомври 2022 година контракти за взаимна активност с държавните ловни стопанства (ДЛС) имат 19 юридически лица. Това сочат информации на Министерството на земеделието и Изпълнителната организация по горите, предоставени на „ Марица “ по реда на Закона за достъп до социална информация. Въпросните 19 частни компании не реализират действия, свързани с дърводобив и стопанисване на горските територии - държавна благосъстоятелност, ръководени от предприятията. Във ведомството обаче нямат данни дали тези компании правят импорт и експорт на дървесина. Нито едно сдружение не е определено инцидентно. Зад него стоят известни юристи, мастити предприемачи, както и доближени на висши политици лица.

Югозападното държавно дружество е най-голямо по обсег. То стопанисва горски територии, попадащи в рамките на осем административни области - Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град, Софийска област и в стопанства от Ловешка, Пазарджишка и Пловдивска област. Интерес към ловните му полета са показали три юридически лица. Едното от тях години наред е в общественото пространство. Става въпрос за „ Био Майнинг “ АД, благосъстоятелност на Румен Гайтански, по-известен като Вълка и Царя на боклука. От 2016 година компанията му има контракт за взаимна активност с ДЛС " Искър ", което граничи с едноименния и максимален язовир в България. Почти по същото време се завихри правосъдна сага, откакто предприемачът подвигна
противозаконна солидна постройка до язовир " Искър ", добила известност като ловните сараи на Вълка.


Делата още не са завършили, тъй че следва да забележим дали триетажната хижа ще бъде съборена.

ДЛС " Арамлиец " има контракт за взаимна активност с „ Ловни хълмове “ ЕООД. То е благосъстоятелност на „ Форхънт “ АД със съдружници Емил Манов и Екатерина Мангъфова-Капинчева. До 2020 година тя е била в борда на шефовете на компания „ Варна мода “, а сега е в управителното тяло на редица други компании, сред които „ Кърджали Табак “. Третата компания, която развива ловна активност в региона на Югозападното държавно дружество, е старозагорската „ Марина 2003 “ ЕООД. Собственикът Георги Дюлгяров е в партньорски връзки с ДЛС " Витошко-Студена ".

Второто по повърхност държавно предприятия е Южноцентралното, със седалище в Смолян. То е записано на 29 юни 2011 година, като първичният брой териториални поделения са 43. Към днешна дата те са 35 - 28 държавни горски стопанства и 7 държавни ловни стопанства. Предприятието стопанисва държавни горски територии в четири области - Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска. От справката на Министерството на земеделието и Агенцията по горите е видно, че три юридически лица си партнират с ловни стопанства  към Южноцентралното държавно дружество.



Ловно стопанство „ Кормисош “ е магнит за ловци от страната и чужбина

„ Стандарт Нюз “ ЕАД, преобразувано в „ Стандарт Хънт “ ЕАД през 2018 година, е имало контракт с ДЛС " Кормисош " от 19.07.2007 година до 19.07.2022 година, преустановен с приключването на периода му на деяние. Девет дни по-късно ловното стопанство подписва нов контракт със " Стандарт Хънт " ЕАД - София. Справка в ДАКСИ демонстрира, че сдружението е под шапката на „ Т.Б. Консулт “ ЕООД
с едноличен притежател небезизвестния предприемач и юрист Тодор Батков,
някогашен притежател на футболен клуб " Левски " и вестник " Стандарт ". Капиталът на компанията му е 1 311 000 лева, а предметът на активност - стопанисване на дивеча и всички с това свързани действия.



Тодор Батков

Друг негов сътрудник юрист и мастит предприемач Тихомир Трендафилов пък има контракт с ДЛС " Тракия " от 2013 година Първоначално поставя подписа си като шеф на „ ТИТ-Тихомир Трендафилов " ЕООД - София, а през 2014 година го преобразува на „ Т. Трендафилов “ ЕООД. В момента Трендафилов е член на Управителния съвет на Сдружение " Национален ръб по туризъм " и някогашен почетен консул на Казахстан в България, чието седалище бе в Пловдив.



Тихомир Трендафилов

ДЛС " Чепино " пък има контракт за взаимна активност с „ Допелман “ ЕООД от 2012 година Дружеството е записано в Пловдив с 2 лева капитал и главен предмет на активност създаване, поддръжка и употреба на енергийни обекти за произвеждане на сила от възобновими енергийни източници. Негов едноличен притежател е Димитриос Винтзилеос посредством офшорката му " Клармион Холдингс " ЛТД с регистрация в Кипър.

Пловдивското „ Юпитер метал “ ООД, което е част от „ Юпитер Холдинг “ - народен водач в областта на пасивната пътна сигурност, е имал контракт за взаимна активност с ДЛС " Извора ". Същият е подписан през май 2014 година и преустановен по взаимно единодушие през май тази година.



Чрез компанията си „ Геотехмин “ ООД минният необут Цоло Вутов владее ловни територии в ДЛС " Витиня ", което е към Северозападното държавно дружество - Враца. Други две известни персони също имат пристрастеност към авджийството, а мерникът им е ориентиран към Северноцентрално държавно дружество - Габрово. Адвокатът на някогашния министър председател Бойко Борисов - Менко Менков, който ръководи „ Ловен комплекс Синаница “ ООД, си партнира с ДЛС " Дунав ". „ Тера Тур Сервиз “ ЕООД, което е под шапката на „ Агрохолд “, 
менажирано от бившия началник на „ Лукойл “ Валентин Златев, пък има своя територия в ДЛС " Росица ".


Златев държи и други апетитни ловни парцели. Едното е в емблематичното ДЛС " Паламара ", което е в териториалния обсег на Североизточно държавно дружество - Шумен. От справката на Министерството на земеделието е видно, че до лятото на 2020 година той е имал контракт и с ДЛС " Несебър ", само че същият е преустановен по взаимно единодушие.

Дивечът от северните ловни поля е под прицел и на други 6 юридически лица. С най-дългогодишен интерес е най-големият предприемач в област Търговище Иван Иванов. Фирмите му  „ Пътни градежи “ ЕООД, преобразувани в „ Пътинженеринг строй - Т “ ЕАД са в рамков контракт от 2007 година с  ДЛС " Черни Лом " - БИСД „ Еленово “. Впоследствие договорът се извършва от свързаната с Иванов „ Елена Груп “ ЕАД. Името на предприемача, който е и  собственик на олио „ Роса “, се спрягаше постоянно през 2017 година, когато в ловно стопанство " Черни Лом " бяха убити 3 благородни елена и 4 бременни кошути.

Друг сектор от ДЛС " Черни Лом " се държи от чешкия милиардер Яромир Тесарж и компанията му „ Таурус Консулт “ ЕООД. Той е някогашен притежател на „ Енерго-про “. Преди няколко години имаше предпочитание да закупи бизнеса на съперниците си от ЧЕЗ, само че не съумя.

Известното със сафаритата си ловно стопанство " Шерба " и любимо на някогашния министър председател Бойко Борисов, 
е под крилото на различен огромен предприемач и някогашен народен представител от ГЕРБ - Емил Димитров. 
Като авджия той оперира посредством компанията си „ Етрополски бук “, която създава пелети. Освен това Димитров е съдружник на Гриша Ганчев в ПФК ЦСКА.

В групата на огромните предприемачи от Североизтока взе участие и Наско Манасиев. Чрез холдинга си „ Манекс остарял “ ООД - с действия от свиневъдство и търговия със аграрни артикули до интервенции с недвижими парцели и финансови принадлежности, той ловува в ДЛС Балчик - ЛСР „ Батова “.

Пламен Стилиянов - различен варненски необут, станал милионер от пътни поправки, владее ДЛС " Тервел ". Ловната му резиденция   " Ламборджа " е построена със средства за къщи за посетители от Държавна фирма „ Земеделие ”. ДГС " Преслав " пък е в съдружничество с „ Жълта локва хънтинг “ ООД.



Югоизточното държавно дружество с център Сливен е в партньорство с 4 юридически лица. Ловните стопанства " Мазалат ", " Тополовград ", " Несебър " и " Граматиково " се ръководят надлежно от „ Вавона “ ЕООД, с едноличен притежател Красимир Кръстев, " Кабите Хънтинг " ЕООД на Кирил Кирилов, „ Агрокоз “ ЕООД на Иван Арабаджиев и „ СМК БУРГАС “ ЕАД на Албена Атанасова. Дружеството е с швейцарски капитали и е под шапката на записаното в Пловдив „ Радис груп “ АД.
Приходи за милиони, само че и огромни разходи
От Министерство на земеделието и Агенцията по горите не предоставиха числа на " Марица " по отношение на приходите от ловна активност и в каква степен извършват договорите си частните компании, само че бяха великодушни в обясненията си какви са уговорките им към държавните ловни стопанства.

Иначе на тазгодишното ревю " Природа, лов, лов на риба ", извършено в Пловдив, бе обявено, че по данни до 28.02.2022 г. приходите по линия на проведен ловджийски туризъм (ОЛТ) за 2021 година възлизат на 5 689 054 лв.. Приходите единствено от държавните ловни стопанства за предходната година възлизат на 3 199 076 лв., като на първите места се подреждат Държавно ловно стопанство " Кормисош ", следвано от " Воден-Ири Хисар ", " Тракия " и " Росица ".



Двустранното партньорство сред юридическите лица и държавните ловни стопанства е по реда на Закона за лова и запазване на дивеча, както и по Закона за горите. Договорите се подписват след извършен конкурс за период до 15 години, като предметът и срокът на договорите за взаимна активност са законово регламентирани, само че не са обект на концесия по смисъла на Закона за концесиите, обясниха от Министерството на земеделието.

По силата на контрактите частниците имат съществени задължения, свързани с огромни вложения. Те са длъжни да резервират и обогатяват видовото многообразие на дивеча, да построяват ловностопански уреди и да организират биотехнически мероприятия. Имат задължения и за възпроизводството, разселването, опазването и защитата на дивеча, да се грижат за неговата адаптация и реаклиматизация и да усъвършенстват екстериорните и трофейните му качества. Съвместната активност се показва и в прилагане на дивеча и дивечовите артикули, както и осъществяване на проведен ловджийски туризъм.

Освен изброените действия на юридическите лица могат да бъдат възлагани и други действия, които да допринесат за реализиране на главната цел на държавните ловни стопанства - стабилно стопанисване на дивеча, предпазване на генофонда и видовото многообразие посредством поддържане на постоянни дивечови ресурси, обогатяване на фауната и опазване на естествената среда и екологичното равновесие. Такива действия са: ремонт и поддържане на ловните бази, на базите за интензивно стопанисване на дивеча, създаване и развиване на пунктове за преправка на дивечови артикули, ремонт, разчистване и поддържане на горски пътища и други

Относно размера на приходите от Изпълнителната организация по горите прецизират, че към 01.10.2022 година институцията не е приключила в целокупност годишните инспекции по осъществяването на договорите за взаимна активност, заради което не са подготвени формалните данни за осъществяване на уговорките по договорите.

Иначе годишно до 31 януари страните по договорите за взаимна активност подписват спомагателни съглашения, с които се дефинират съответните годишни финансови задължения. В взаимозависимост от процентното осъществяване на годишните спомагателни съглашения се разпределят съразмерно и приходите от проведения ловджийски туризъм.

Ловните стопанства генерират загуба от 80%, сигнализира предходната година някогашният началник на Агенцията по горите Александър Дунчев. От ефира на bTV той разгласи, че от вложените 50 млн. лева в ловните стопанства за последните 5 години има едвам 10 милиона доходи, което е 80% загуба. Иначе страната ни е водач в генетичните дадености на популацията от доблестен елен. От отстреляните през 2021 година благородни елени 46 са оценени със златни медали, 51 - със сребърни и 53 - с бронзови. Другият наедрял дивеч, желан от ловците, са сърни, муфлони и диви свине.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР