Частната военна компания Вагнер се опитва да вербува сръбски граждани,

...
Частната военна компания Вагнер се опитва да вербува сръбски граждани,
Коментари Харесай

ЧВК Вагнер попълва редиците - вербува сръбски военни

Частната военна компания " Вагнер " се пробва да вербува сръбски жители, най-вече някогашни сръбски военни, написа съветската редакция на Би Би Си.

Съветникът на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шол е разговарял със сръбския президент Александър Вучич в Белград. Пред кореспонденти Шол удостовери, че по време на срещата е разискал, наред с други неща, и активността на частната военна компания, ръководена от предприемача Евгений Пригожин, която интензивно взе участие в съветската инвазия в Украйна, написа

Вашингтон прави всичко допустимо, с цел да спре работата на ЧВК " Вагнер " в Сърбия и други страни, в които тя се пробва да участва, съобщи Асошиейтед прес.

" Виждаме, че групата " Вагнер " се пробва да вербува военни в Сърбия и други страни - и това е нещо, което не имаме намерение да толерираме ", цитира Шол Асошиейтед прес.

" Не знам дали има терзания по този въпрос (в Сърбия), само че ние говорихме за нашите терзания. Искаме да предприемем взаимни дейности с управляващите в Белград и на други места, където Вагнер има наличие, с цел да прекратим тази активност. "

Тази седмица американското издание " Политико " също писа, че Съединени американски щати събират информация за работата на " Вагнер " в страни като Сърбия, Мали и Централноафриканската република.

По информация на Bloomberg Съединени американски щати обмислят също и да признаят ЧВК " Вагнер " за терористична организация.

Сърбия е единствената европейска страна, с изключение на Беларус, която към момента не е наложила наказания на Русия по отношение на експанзията ѝ против Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР