Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий бяха

...
Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий бяха
Коментари Харесай

Огромна опашка пред Света Неделя заради мощите на Светите братя Кирил и Методий

Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий бяха посрещнати в центъра на София и с многолюдно литийно шествие бяха въведени в катедралния храм " Света Неделя ". В свое послание патриарх Неофит дефинира днешния ден като исторически.

Президентът Румен Радев благодари на православната ни черква за това, че първата славянска страна, в която идват мощите на просветителите е България. Хиляди вярващи търпеливо се подредиха на опашка, с цел да се поклонят пред светците.



Много хора извършиха храма и в късния следобед, когато се отслужи Тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

По остарял жанр правосллавната черква отбелязва деня на светците на 24 май. Мощите на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий дойдоха в България по покана на Светейшия патриарх Неофит и пренощуваха в Гигинския манастир " Св. Св. Козма и Дамян ". Днес на молебена, с който мощите бяха посрещнати в храма " Св. Неделя ", участваха президентът Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на София Йорданка Фандъкова.





Точно в 12 часа мощите на светите братя Кирил и Методий бяха посрещнати на кръстовището на булевардите " Христо Ботев " и " Александър Стамболийски " и с литийно шествие бяха импортирани в митрополитската катедрала " Света Неделя ".



Трима епископи - Герасим, Поликарп и Пахомий отслужиха молебен преди началото на всенародното поклонение. В свое обръщение, прочетено от викария на Негово светейшество Патриарх Неофит дефинира днешния ден като исторически и празничен.



" Благодарение на делото на тези титани на Духа, България е и ще бъде страна на Духа тъй като от поставеното начало на Славянските братя, посредством техните възпитаници до през днешния ден, делото им се продължава от стойностни индивиди, които с наслада, а не с обремененост и тежест поддържат Светилника на образованието и културата ", сподели свещеник Поликарп, викарий на Патриарх Неофит.

Хиляди вярващи търпеливо чакаха своя ред, с цел да се поклонят пред мощите на Светите рамноапостолни братя Кирил и Методий.



" В момента в света над четвърт милиард души приказват на славянските слова, които Светите братя в 9 век са кодифицирали и основали в един език, на който хората могат да се апелирам и да се обръщат към Бога. И в този момент 1200 години по-късно те са още веднъж тук ", сподели Радослав Илиев, учител в НГДЕК " Св. Константин Кирил Философ ".

Българска национална телевизия: Знаем къде е гробът на Св. Константин Кирил Философ, само че не и този на Методий, за какво?

" Това са превратностите на историята, само че ще кажа нещо от Светогорските монаси. Аз преди години, когато бях в Света гора бях доста ученолюбив и по този начин чисто по всемирски му любопитен да схвана къде е килията на Паисий. Те споделиха, добре какво ще ти донесе това, в случай че схванеш къде тъкмо е творил Паисий неговата история, дали в Хилендарския или Зографския манастир. Има нещо оттатък. Ние знаем, че тяхното дело е част от нас. Дори и думите, които си обменяме е част от тяхното дело ", сподели Радослав Илиев.

Дело, което към този момент 12 века дава " На вси славяни книги да четат ".

" Нека да благодарим на Българската православна черква и на манастира Есфигмен от Света гора за това, че за първи път мощите на Светите братя се изнасят в славянска страна. И това е България. Това е самопризнание за голямата роля на България в делото на Светите братя ", сподели президентът Румен Радев.



Мощите на Светите Братя са дарени от Папа Йоан Павел втори на Солунската архиепископия през 1985 година за освещаването църковния храм " Св. Св. Кирил и Методий " в Солун. Тогава част от тях са дадени за предпазване в Светогорския манастир Есфигмен.

Има спор за гроба на Св. Методий, свещеник Моравски - има ли спор и за неговите мощи?

Методий умира във Велеград, Моравия на 6 април 885 година и най-вероятно е заровен в епископската черква. По-нови проучвания настояват, че той е заровен тържествено в „ стената зад олтара на Света Мария ", незнайната основна черква на Велика Моравия. Смята се, че елементи от неговите кости още в годините след гибелта му са съхранявани в няколко манастира и са стигнали до Ватикана. Изследователи в страната на Светия трон са изследвали детайлно и ревизирали мощите, преди да признаят, че са точно на Св. Методий - свещеник Моравски. И въпреки всичко не би трябвало да забравяме, че частиците са дарени на Солунската архипескопия от Папа Йоан Павел Втори, който доскоро повече от 30 години разгласи светите равноапостоли Кирил и Методий и за съпокровители на Европа. В по-нови времена мощи на Св. Методий бяха открити и в Словакия в градчето Никулчице, научни разногласия дали са достоверни има.

СНИМКИ: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР