Частичното приемане на България в Шенген, по въздух и вода,

...
Частичното приемане на България в Шенген, по въздух и вода,
Коментари Харесай

Как bTV му разрешиха да каже това в ефир? Съкрушителен коментар на Светослав Иванов

Частичното приемане на България в Шенген, по въздух и вода, идва в миг на обща ескалация на казуса с мигрантите. Встрани от политическата изразителност, която ще бележи обществената среда към идните европейски избори, статистиката демонстрира, че Европейският съюз е на път да получи един милион публични молби за леговище, което е най-голямата численост след мигрантската рецесия през 2015 година.
Това значи, че мигрантският въпрос ще е в центъра на политическите диспути изключително в западната и северната част на блока, където политиката на безредно приемане на стотици хиляди стопански мигранти през последното десетилетие не даде предстоящите резултати на попълване на работни места на все по-гладната за фрагменти европейска стопанска система, в която поради неприятната демографска картина от ден на ден се усеща всеобща липса на служащи.
Вместо това се наложи за първи път в своята история, шведската войска да бъде употребена в границите на личната си страна, с цел да противодейства на етническите банди в огромните шведски градове. В края на есента Германия върна отчасти паспортния надзор с Полша, откакто стана ясно, че група, ръководена от заместник-министър на външните работи е провела продажба на десетки хиляди визи в Африка и Азия.
Така, че когато си приказваме за корупцията в България, не би трябвало да гледаме на нея единствено като на роден феномен.
В този смисъл, че България единствено би спечелила от засиления граничен надзор и множеството средства за противопоставяне на мигрантския поток по границата с Турция. Всяка задгранична помощ в това отношение е добре пристигнала. Това, което не излиза наяве от изискванията, които Австрия слага пред страната ни по отношение на „ Шенген за начинаещи “ обаче е за какво Виена желае засилени инспекции по границата сред България и Румъния?
Това е тъкмо противоположното на свободното напредване, залегнало в шенгенската концепция. Вместо да облекчава превоза, това изискване ще прави влизането от България в Румъния и назад още по-сложно, а бизнесът ще губи още повече време и пари. Освен това мигрантите не влизат в България от Румъния, нито в Румъния от България.
От друга страна, изискването, което разпали най-силно политическите пристрастености у нас – в случай че мигрант влезе в Европейския съюз през България и бъде хванат в Австрия, страната ни да го одобри назад по „ бърза писта “ е много неразбираемо. България към този момент има такова обвързване, по силата на Дъблинските регламенти, което работи от 11 години.
Друг е въпросът до каква степен и на каква цена Турция ще продължи да служи като буферна страна сред Изтока и Запада, тъй като в последното десетилетие – ключът към вратите на Европа е в Анкара. И Брюксел плащаше милиарди на Ердоган, с цел да държи вратите затворени. При утежняване на обстановката на масата на договаряния няма да седнат София и Брюксел, а Анкара и Брюксел. България може единствено да бъде от изгода поради положителните си връзки с Турция. Затова София заслужава много повече почитание от демонстрираното от австрийските политически водачи.
Виена ще би трябвало да постави много старания, с цел да скъса с имиджа си на „ особена непосредственост с Русия “. Образ с десетилетна история – неутрална по времето на Студената война и център за изнасяне на комунистически капитали след рухването на Желязната завеса, Австрия беше първата страна, която одобри публично Путин след анексирането на Крим през 2014-та. И още веднъж по-късно, само че в качеството му на безценен посетител на сватбата на австрийската външна министърка, която неотдавна се реалокира в Санкт Петербург.
Докато жителите на останалите европейски страни понасяха големи финансови загуби след началото на войната в Украйна поради отхвърли си от съветски газ, Австрия тихомълком се върна на равнищата си на импорт от преди началото на военната експанзия и сега внася 100% от контрактуваните си количества с „ Газпром “. Какво ли мисли за това Германия? Какво лице се пробва да покаже Виена? На Пазител на Европа или Троянски кон в Европа?
Понякога си мисля, че огромният проблем на България е неналичието на национално самочувствие, изключително измежду политиците. Защото има моменти, когато можем да използваме истината в наша изгода. Особено когато една страна формулира лични правила, които не са част от нито един европейски правилник.
Cедмичния коментар на Светослав Иванов
BTV
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР