Частично облекчаване на ограничителните мерки, наложени срещу разпространението на коронавируса,

...
Частично облекчаване на ограничителните мерки, наложени срещу разпространението на коронавируса,
Коментари Харесай

Гърция разхлабва мерките, в Чехия съдът отмени задължителния тест за пристигащи

Частично облекчение на ограничаващите ограничения, наложени против разпространяването на ковид, разгласи нощес гръцкото държавно управление, съобщи АНА-МПА.

Магазините ще отворят от понеделник, 5 април, по методите click away и click in shop (тоест с предаване на покупките отвън магазина или вътре в него по предварителна спогодба - б.ред.), заяви заместник-министърът на гражданската отбрана и ръководството на рецесии Никос Хардалиас. Засега огромните търговски центрове ще останат затворени.

Освен това още от тази събота, 3 април, ще бъдат отчасти позволени пътуванията сред обособените общини . Това ще може да става до намерено пространство с автомобил, в който пътуват до трима души или членовете на едно семейство. Придвижването сред общините ще бъде позволено единствено в почивните дни за физическа интензивност и то при отбягване на всевъзможни всеобщи събирания. Хардалиас предизвести, че в случай че се откри нарушение на разпоредбите за сигурност, цялостната възбрана може да бъде върната.

Излизанията до магазините ще са позволени с потреблението на еднократен есемес код и до 3 часа дневно . В комерсиалните обекти ще се позволява влизането на до 1 клиент на всеки 25 квадратни метра повърхност, само че не повече от 20 клиенти по едно и също време.

Що се отнася до учебните заведения, Хардалиас сподели, че отварянето им ще бъде разисквано идната седмица с вероятността избрани класове да се върнат в класните стаи от 12 април след осъществяване на домашни проби за самодиагностика. Следващата седмица ще се разиска и опцията за отваряне на огромните търговски центрове.

Заместник-министърът изясни, че държавното управление е взело поради умората измежду популацията и има за цел да даде глътка въздух за хората, което от своя страна да докара до по-добро съблюдаване на съществуващите ограничавания.

Гърция облекчава отчасти рестриктивните мерки, макар че във вторник означи рекорден брой новозаразени за едно денонощие, а в сряда - денонощен връх по смъртни случаи

Междувременно съд в Чехия анулира условие всички влизащи в страната да имат тест за ковид, съобщи ДПА.

Съдът намира, че това е нарушаване на главните права, залегнали в чешката конституция, съобщи през вчерашния ден представител.

Мярката, която изисква пътуващите да разполагат с отрицателен тест още преди заминаването за Чешката република, е непропорционална, показва съдът.

Изтъква се, че с по-меки ограничения като карантина или осъществяване на тест при идване също може да се работи против пандемията.

Магистратите показват, че условието прави проблематично връщането на чехи в родината им и на процедура ги санкционира за това, че се прибират вкъщи.

Съдиите акцентират, че не омаловажават сериозността на пандемията, само че това не оправдава подкопаването на върховенството на закона.

В момента условието за тест за влизащи в Чешката република важи за множеството страни, като се изключи Австралия, Южна Корея, Нова Зеландия, Сингапур, Тайланд, Ватикана и Исландия.

За някои страни, като Франция, се изисква ПиСиАр тест, до момента в който за други - като Германия, е задоволителен и бърз тест.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР