Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и

...
Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и
Коментари Харесай

Обявяват частично бедствено положение в Рила, Кочериново и Бобошево

Частично бедствено състояние се афишира в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 година съгласно заповед на регионалния шеф на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Това се постанова заради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино, община Бобошево. То касае и положението на водохващане " Робовица “ и наложителните ремонтни действия, които би трябвало да се извършат в незабавен порядък.

Решението за оповестяване на отчасти бедствено състояние е взето на съвещание на Областния щаб за отбрана при бедствия, като предлагането е подкрепено единомислещо.



Дни по-рано, на взаимно съвещание, решение за оповестяване на отчасти бедствено състояние взеха и общинските щабове на Кочериново, Рила и Бобошево. Проблемите на водохващане " Робовица “, откъдето сe подава вода за трите села, са от дълго време, изпращани са комисии за определяне на положението му, осъществявани са действия по оценка на нужните ремонтно-възстановителни действия.

Водохващането е строено през шестдесетте години на предишния век, а ремонтни действия не са осъществявани. Водохващането обезпечава вода на няколко обитаеми места от трите общини. През летния сезон дебитът на водата понижава, само че и загубите в оборудванията и по водопровода са обилни.



Взето е решение да се ангажира строителна компания, която да извърши неотложните аварийно-възстановителни работи. Планува се да се стартира планиране по главния ремонт на обект водохващане “Робовица “.

Усилията ще са ориентирани и към търсене съдействието на Междуведомствената комисия за обезпечаване на средства.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР