Частен превозвач ще пътува по българските железопътни линии след 135

...
Частен превозвач ще пътува по българските железопътни линии след 135
Коментари Харесай

Първият частен влак може да тръгне в началото на идното лято по маршрута София-Бургас

Частен транспортьор ще пътува по българските железопътни линии след 135 години натурален монопол на държавната БДЖ.

Първият жп лиценз взе компанията “ПИМК Рейл Експрес ”, заяви Изпълнителна организация “Железопътна администрация ”. Фирмата има лиценз и за товарни транспорти от 2015 година

До момента единствената компания, която вози пасажери с влакове, е “БДЖ Пътнически транспорти ”. Сега държавното сдружение ще се бори за една от най-печелившите си линии - тази от София до Бургас, тъй като ПИМК започва с частен трен по нея.

Подготовката за лиценза ни лиши година, тъй като регулацията е доста прецизна и консервативна. В момента работим по изваждането на втората част от документа - документ за сигурност, който дава действително право за започване на активност, обясни Пенко Несторов, съсобственик на ПИМК, чието седалище е в Пловдив, написа " 24 часа ".

Получаването на сертификта ще отнеме към 6 месеца. Това значи, че първият частен трен може да тръгне при започване на идното лято. И макар че компанията има желание да започва по линията за Бургас, в основата на нейната тактика не е да вземе пасажерите на БДЖ, а да притегли хората, които сега не употребяват влаковете, а пътуват с персоналните си автомоболи.

Наясно сме, че това ще бъде мъчно. За да се качат тези хора на трен, би трябвало да им е чисто, комфортно и уютно. Но нашата цел е да покажем, че пътуването не е по-лошо от това с кола, посочи Несторов.

ПИМК, която е измежду топ 10 на най-големите транспортни компании в Европа, избира трасето София-Бургас, тъй като сега то е единственото, което се модернизира. Това е линията, на която могат да се развиват по-високи скорости, от порядъка на до 160 км в час.

Заради това е определен и този сектор, тъй като по него може пасажерът да дойде относително бързо от една точка до друга, добави той.

Шефът на компанията уточни, че има закъснение на ремонтните действия на трасето Септември-София, което ще рефлектира и върху качеството на пътуването, макар че до 2024 година трябвало да са подготвени всички трасета.

Ценово услугата ще бъде и по-скъпа, защото влаковете ще бъдат по-модерни и нови.

За сметка на това ще бъдем радикално разнообразни като качество. С интернет във вагоните и всевъзможни екстри, както е на Запад, сподели Несторов и добави, че в случай че приказваме за конкуренция сред двете компании, тя ще бъде по-скоро официална, и употребява поговорката, че за всеки трен си има пасажери.

Нека да има конкуренция, колкото повече, толкоз по-добре. Така ще се притегли нов поток от хора, които до момента са избягвали този вид превоз, а и всеки може да реши къде желае да пътува, споделя още Несторов.

Той изясни, че към момента не е решено какъв тъкмо ще е преносимият състав. Работело се върху бизнес проекта. В момента се пресмятат местата в частния трен съгласно дистанцията и броя на пасажерите, с цел да се вземе дефинитивно решение. Като проблем за бързото развиване на частните влакове Несторов показва остарялата инфраструктура, която се нуждае от незабавна рационализация. Основната активност на ПИМК постоянно е била превоз. Започват преди 24 години с авто. През 2016 година минават и към железопътен, като повода, заради която са се насочили натам, е, откакто видели желанието на Европейски Съюз още преди 7-8 години да бъде понижен шосейният трафик.

Европейска комисия ясно показва желанието на територията на Евросъюза огромна част от сухопътния превоз да бъде пренасочен към железопътния ”, казва Несторов.

Затова и се насочват към концепцията с железопътния превоз на пасажери като естествено продължение на тяхното развиване.

Една немалка част от претекста по тази причина е, че сега България има най-слабо развъртян жп превоз от всички страни. Искаме и у нас да бъде по този начин като в Западна Европа - чисти, сигурни, бързи, надеждни, предвидими влакове, обяснява Несторов.

Именно това ги кара да разчупят модела от преди 20-30 години, тъй като споделят, че безусловно времето е спряло тук.

Винаги сме се старали, като вършим нещо, да бъдем първи в него. Това е и огромната ни мотивация - да покажем, че във времето може да се развива и тук подобен превоз, сходен на западните страни, добавя той.

Появата на първия лицензиран пътнически транспортьор - “ПИМК Рейл Експрес ”, провокира мнения в транспортните среди, защото в края на 2024 година изтича договорът на БДЖ с страната. Всяка година от 2009 година насам компанията получава по над 170 млн. лева, тъй като обезпечава социална услуга. Дали при процедурата, която би трябвало да бъде оповестена идната година, няма да се появят съперници на БДЖ? Всичко зависи какви условия, които ще зададе страната. Ако е за транспорт на пасажери по цялата жп мрежа, то БДЖ няма съперник. Но в случай че бъдат обособени обособени направления е допустимо да има претенденти. Според специалиста Симеон Ананиев би било добре да се комбинират един атрактивен маршрут като София-Бургас или София-Варна, с сектори, които нямат пасажери. Той доразвива тезата и за присъединяване на общините в основаване на връзки - трен, рейс, метро.

За някогашния министър на превоза Петър Мутафчиев апетитни са новите влакове за над 2 милиарда лева, за които е оповестена поръчка, само че не приема като добра концепцията техен притежател да е министерството на превоза и то да ги отдава чартърен на спечелилия процедурата за социална услуга.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР