Част от звездите в мотоциклетния клас на рали Дакар се

...
Част от звездите в мотоциклетния клас на рали Дакар се
Коментари Харесай

Мотоциклетни звезди недоволни от новите правила на рали Дакар

Част от звездите в мотоциклетния клас на рали Дакар се изрекоха срещу въведеното за тази година ограничаване на броя задни гуми, с които те ще разполагат за цялата отдалеченост.

След като през предходната година двама мотоциклетисти починаха след произшествия по високоскоростните прави в Саудитска Арабия, през тази година уредниците ще лимитират всеки участник със единствено шест нови задни гуми. Тяхната вяра е, че тази дребна численост ще ги принуди да карат по-бавно и внимателно, защото всяка една от гумите ще би трябвало да покрие двойно по-голяма отдалеченост по отношение на предходната година.



Пилотът на KTM и първенец в маратонското тестване за 2018 година Матиас Валкнер съобщи, че тази смяна няма да докара до стремежи резултат, а до тъкмо противоположното.

„ Добре е, че те демонстрират угриженост за нашата сигурност и действително вършат нещо, с цел да я подобрят. Ако се каже, че тъкмо тази смяна е с цел да се усъвършенства зрелището и компликацията на Дакар ще я схвана и поддържа. Но налагането под предлог за подобряването на сигурността, няма смисъл. Всеки водач ще се старае да е допустимо най-бърз и ще кара на лимита, най-вече междинната скорост да падне с 3 км/ч, което e съвсем нищо. Винаги сме карали и ще продължим да караме на лимита на сцеплението, само че с толкоз износени гуми ще е мъчно да направляваме мотоциклета. Добрата вест е, че тук в Саудитска Арабия има доста пясък, което ще ни помогне да съхраним гумите. И въпреки всичко тези решения не би трябвало да се взимат, без консултация с нас “, бе безапелационен 34-годишният австриец.

Той също по този начин разкритикува и наложената възбрана за ремонти по мотора по време на 15-минутните паузи за презареждане в скоростните стадии.

„ Това е друго неразбирателство. Всеки би трябвало да има правото да употребява тези 15 минути както откри за добре. Опасно е да ни се не разрешава да вършим ремонти. Сега можем да изправим нещо небрежно преди да тръгнем, само че това ще ни коства действително време в конкуренцията, което ще накара много състезатели да рискуват “, приключи Валкнер.

Неговото мнение по отношение на тези премени бе подкрепено и от настоящия първенец в рали Дакар Рики Брабек с Honda.

„ Не съм склонен с новите правила. Мисля, че това го прави по-опасно от преди. Ако имаш единствено шест гуми за 12 дни, това значи, че ще би трябвало да караш с към този момент износена гума и да нямаш късмет да намалиш скоростта. Затова мисля, че е полуда, изключително тук, където през предходната година се видя, че подвигаме доста висока скорост в пустинята. Не мисля, че ще могат да понижат скоростта ни, каквото и да опитат “, съобщи Брабек, който завоюва дебютното издание на рали Дакар в Саудитска Арабия през предходната година.

High-speed in the desert dunes

There's a lot more where this came from!

The Red Bull Desert Wings are ready to take on Dakar 2021! — DAKAR RALLY (@dakar)

Все отново водачите останаха удовлетворени от едно изобретение, което бе тествано на част от стадиите през предходната година. Това е дребното време, с което те ще разполагат за разглеждане на пътната книга, защото тя ще им бъде дадена единствено 20 минути преди да започват, а не както до в този момент предната вечер. Така водачите и техните тимове ще имат по-малко време за разглеждане на картата и прибавяне на лични мемоари по нея. За сметка на това обаче, тя ще бъде доста по-подробно от преди.

„ Виждам опция за равнене на силите, посредством тази смяна. Това е един позитив, който също по този начин ще ни принуди да караме малко по-бавно “, съобщи водачът на Honda Кевин Бенавидес

Той също по този начин означи и че през тази година носенето на жилетка с въздушна възглавница ще стане наложително за всички състезатели в мотоциклетния клас, което ще усили сигурността още малко. Все отново някои от неговите противници считат, че носенето на тази спомагателна жилетка за часове в пустинята може да усили риска от дехидратация, и по тази причина технологията има потребност от спомагателна разработка.

Рали Дакар започва тази неделя в Джеда, като състезателите ще преминат общо 4 778 спортни километра разграничени в 12 специфични стадия, преди да финишират още веднъж в Джеда на 15 януари.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР