Част от върха на планина в австрийската провинция Тирол се

...
Част от върха на планина в австрийската провинция Тирол се
Коментари Харесай

Повече от 100 хил. кубически метра скална маса се срутиха в Алпите

Част от върха на планина в австрийската провинция Тирол се е срутила, като повече от 100 000 кубически метра скална маса се е срутила в долината под нея и е провокирала кални свлачища.

Скалите започнаха да падат в неделя от Флухторн, планина с височина близо 3400 метра в Силвретските Алпи на границата сред Швейцария и Австрия, вследствие на случай, който съгласно геолозите на щата е породен от размразяването на безконечната заледеност (вечно замръзналата земя).

По данни на алпийската полиция никой не е потърпевш при рухването на скалите.

По време на разследващ полет над засегнатия регион държавните геолози направиха първична оценка на количеството паднали скали, само че съгласно тях тя може да се окаже консервативна, защото ще е належащо време, с цел да се получи по-точна картина.

" Това е относително огромен случай, приказваме за най-малко 100 000 куб. м. канара, която е паднала, евентуално и повече ", споделя Томас Фигл, държавен геолог, във видеоклип, направен от държавното управление на провинция Тирол.

On 11 June 2023, a large rock avalanche occurred on the southern flank of Flüchthorn in the Austrian Alps. The runout distance was about 2 km:. Hat tip to
— Dave Petley (@davepetley)
Геолозите изясняват сриването с размразяването на безконечната заледеност - продължително заледен пласт от почва и скали. Най-често се свързва с арктическите райони, само че тя се среща и високо в европейските Алпи.

" Можем да бъдем относително сигурни за повода за този случай: безконечната заледеност. Ледът е клеймото на планините и този лед се е размразявал в продължение на дълъг интервал от време заради изменението на климата. Това води до резултатите, които виждаме тук ", сподели Фигл.

Когато безконечната заледеност се размразява, това може да има дестабилизиращ резултат, споделя Марсия Филипс, началник на изследователската група за безконечна заледеност в Института за проучване на снега и лавините WSL в Швейцария.

" Водата може да проникне надълбоко в скалните масиви през новооткрити цепнатини, които преди този момент са били запушени с постоянно заледен лед ", сподели тя пред CNN, като изясни, че това може да докара до разчупване на скалите.

Няма задоволително данни, с цел да се каже дали скалните сривания са се нараснали през последните години, защото нормално единствено огромните събития са добре документирани, сподели Филипс. Тя добави, че учените разчитат на информация от обществеността, а доста скални сривания се случват в отдалечени региони.

Но защото провокираното от индивида изменение на климата покачва световните температури, което води до топене на безконечната заледеност и размразяване на снега и ледниците, скалните сривания в този район ще стават все по-чести.

" Наред с повишението на температурата на безконечната заледеност, загубата на лед и по-високото наличие на подпочвени води чакаме увеличение на склоновите придвижвания и скалните сривания на височини, където в Алпите има безконечна заледеност ", споделя Филипс.

Скалните сривания могат да причинят големи проблеми на хората, живеещи в сянката на тези планини.

През май жителите на швейцарското село Бриенц в региона Граубюнден покрай Давос бяха принудени да се изтеглят след предизвестия, че домовете им могат да бъдат смазани от близо 2 милиона кубични метра скали, падащи от планината над него.

Скалите към момента не са блъснали селото, само че жителите не могат да се върнат. През последните няколко дни се следи внезапно повишение на интензивността, като падат доста скали, споделя пред CNN Кристиан Гартман, член на Съвета за ръководство на рецесии в района, който включва Брианц. " Там е доста рисково, падат доста камъни ", сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР