Част от украинските бежанци се завръщат в родината си. Тенденцията

...
Част от украинските бежанци се завръщат в родината си. Тенденцията
Коментари Харесай

РАЗОЧАРОВАНИ: Украинците си тръгват

Част от украинските бежанци се завръщат в родината си. Тенденцията стартира преди десетина дни и нараства. Тя е забележима от диалозите, които украинците водят в обществените мрежи.

За това свидетелстват и българи, поддържащи контакт с тях. В резултат на интереса Украйна контракти с директните страни хората да пътуват назад по омекотен режим.

Причините за завръщането са разнообразни. Някои от хората са от регионите, в които съветската войска се изтегли - надяват се война край домовете им повече да няма. Други са обезпокоени за образователната година на децата - тя привършва и не се знае по какъв начин тъкмо ще уредят финала й, написа „ Сега “.

Основен фактор са и неясноти у нас по настаняването. Както е известно, до края на май те би трябвало да освободят морските хотели, като не се знае по какъв начин ще се действа нататък.

Представителите на властта излъчват спорни сигнали, връзката с институциите е сложна.

" Хората просто не знаят какво да чакат. Много тежко и тромаво доближава информация до тях. Те са нетърпеливи, обезверени, уплашени ", показа доброволец, който е в непрекъснат контакт с украинци.

" Кажете, може ли да напуснем България с трен? " ; " Каква е цената на рейсовете за Украйна? " - това са единствено част от въпросите, които украинците задават в обществените мрежи.

В полемиките проличава и голямото комплициране на тези хора - в действителност не знаят какво следва в България; едни споделят, че ще се върнат в Украйна, други се чудят, трети стартират да ги увещават, че тук са на несъмнено място и не трябва да подхващат опасности. Мнозина от тях стартират и приключват диалозите с благодарности към България за гостоприемството.

Първоначално проблем за завръщането бе фактът, че мнозина от украинците не разполагаха с нужните за пътешестване документи. Трябваше да се доставят с така наречен пасаван. Но на 28 април той отпадна. Украински медии осведомиха, че е коствал 30 евро. Публикациите им също свидетелстват за повишения интерес към завръщане.

Новите правила за пътешестване са:



Всичко това не значи, че украинските бежанци у нас понижават. Движението на хората следва хода на бойните дейности - завръщат се в умиротворените региони и идват от арените на войната.

Както преди няколко седмици, по този начин и през този уикенд на Дуранкулак се изви опашка. Пристигащите се редяха за краткотрайна протекция, а и за храни, които бързо свършиха. В 23 часа през вчерашния ден данните от държавния портал за бежанците сочеха, че у нас има 99 612 украинци. От тях - 35 000 деца. Настанените са 51 291. 87 534 пък са получили краткотрайна протекция.

След 31 май огромна част от украинците ще бъдат ориентирани за настаняване в държавните бази, заяви през вчерашния ден пред БНР министърът на туризма Христо Проданов. " Никой от тях няма да остане на улицата. Ще беседваме и с хотелиери, които да ги задържат още, в случай че в държавните бази няма задоволително места ", сподели Проданов.
ТЕМА преди 18 минути 258 преди 21 минути 218 преди 1 час 990
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР