Част от раздадените от Българската банка за развитие големи кредити

...
Част от раздадените от Българската банка за развитие големи кредити
Коментари Харесай

НА ЖИВО Финансовият министър с важни разкрития за раздаванит...

Част от раздадените от Българската банка за развиване огромни заеми ще бъдат дадени на прокуратурата за инспекция, разгласи министърът на стопанската система Кирил Петков по време на днешното чуване в Народното събрание.

Петков сподели, че в последните седмици, след промяната на управата в ББР, са съумели да прегледат кредитните досиета на 20-те най-големи заема, дадени от банката, които покриват 90% от средствата на ББР - това са над 2 милиарда лева

Министърът даде няколко образеца.

Единият заем е за 150 млн., който има някакви парцели като поръчителство. В контракта за кредитиране се споделя, че кредитополучателят не може да се разпорежда с имуществото, до момента в който не се изплати заема. Но санкцията за това е единствено няколко хиляди лв..

При различен заем, отново за 150 млн. лева, обезпечението е самото комерсиално дружество, което е имало приходи близо 1 млн. лева, когато заемът е даден, само че бизнес проектът е бил доста нападателен - плануваните продажби са 14 пъти повече в идващите 5 години.

Трети случай - заем за 100 млн. лева за сдружение със усложнения, само че имащо доста прекрасен актив неподвижен парцел. Той може да изплати сумата, в случай че се продаде, само че тук идва външен съветник, който е преструктурирал заема – разделя сдружението на две, едното поема хубавия актив, а другото не. По-голямата част от заема обаче във второто, а положителната компания не покрива риска на неприятната. По този проблем сега надзорът събира данни и ще го вкара в прокуратурата.

Две от компаниите към този момент били изплатили част от заема, откакто министерството е разгласило листата от топ 10 най-големи кредитополучатели, а те са бил част от него.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР