Част от проблемите при гласуването в Турция бяха свързани със

...
Част от проблемите при гласуването в Турция бяха свързани със
Коментари Харесай

Избирателна активност в Турция се покачва в следобедните часове

Част от проблемите при гласуването в Турция бяха свързани със закъснения при отварянето на някои секции и с инструкции, давани на майчин език. Изборният ден мина без съществени нарушавания.

В Турция са разкрити най-вече секции зад граница и са подадени максимален брой предварителни заявки за гласоподаване над 28 000.

Активността стартира да се повишава в късния следобяд. Към 15.00 часа в Истанбул тя е към 14 000 души, колкото общо са дали своят вот предходната година през октомври до края на изборния ден.

В Турция има 46 секции. Секции има в Бурса, Анкара, Измир, Одрин, даже в Адана, земетръсния регион.



В 6:30 ч. сутринта първият гласоподавател към този момент чака пред секцията в квартал " Авджълар " в Истанбул. Но в 7:00 ч. осем членове от партийната квота от България липсват.

В 7:05 секцията отваря, само че гласуването стартира в 7:20. Пръв излиза Наум от Алфатар.

" Гласувах да има държавно управление, най-важното. Очаквам си го тоя път. Друго - да има повече работа за народа ", споделя той.

Да има държавно управление, да има работа, да има успокоение в България - за това гласоподаваха дребното пристигнали гласоподаватели.

" Всичко да си е без спънки. Да речем, както го виждаме в западните страни ", споделя Дауд Даудов

" Ние дойдохме да гласуваме, тъй като сме жители на Република България. Да има нарастване на заплатите, да няма завишение на стоките. Да живеят хората умерено ", сподели Осман Исмаилов.

Родените и израснали тук имат усложнения с езиковата преграда, само че съумяват да гласоподават.

Хората в тези две секции в Авджълар всеобщо избраха да гласоподават с машина, само че някои се затрудниха.

" В момента, в който някой от нас - хората, които сме от България, леко се разсее или се обърне на другата страна, хората от локалните организации вкарват по няколко индивида. Има заплаха да се опорочи вота ", сподели Стефан Чолаков, ръководител на СИК - Авджълар.

През октомври 2022 година в Турция гласоподаваха над 57 000 души, а през октомври 2021 година - 88 000. Рекордът от над 91 000 дали своят вот от 2009 година си остава незадминат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР