Част от предложенията им дори са незаконни, смята бившият зам.-министър

...
Част от предложенията им дори са незаконни, смята бившият зам.-министър
Коментари Харесай

Жечо Станков: Управленската програмата на „Промяната“ поставя на карта българската енергетика

Част от предложенията им даже са противозаконни, счита някогашният зам.-министър

„ В бранш „ Енергетика “ мога да опиша програмата на сътрудниците от „ Промяната “ единствено с една дума и тя е „ противозаконна “. Това разгласи бургаският народен представител от ГЕРБ-СДС   Жечо Станков на днешната на групировката в Народното събрание. След неуспеха на договарянията с ПП-ДБ водещата мощ в Народното събрание направи сериозен разбор на оповестената управническа стратегия на проектокабинета „ Денков “.

Станков, който е някогашен зам.-енергиен министър, разяснява концепциите на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ в съответния сектор: „ След ръководството на „ Промяната “ въз основата на статистически данни към този момент над милион и половина български жители живеят под прага на бедността. Първата задача в тяхната стратегия е да дефинираме бедността. На пръв взор звучи добре. Втората им задача обаче е да изкарат всички семейства на свободния пазар , което значи п овишаване на сметките за ток най-малко 5 пъти – от 70 лева, което заплащат през днешния ден семействата, да почнат да заплащат по 350 лева Това значи, че те си слагат една съществена цел – от милион и половина жители, които живеят под линията на бедността, да станат най-малко три милиона. Аз друго не виждам като цел. “

Това е една от аргументите Станков да дефинира управническата стратегия на ПП-ДБ като противозаконна: „ Именно ГЕРБ-СДС внесе решение на Народното събрание, което е с сан на закон и не разрешава изкарването на битовите консуматори на свободен пазар най-малко до 2026 година и това е съобразено с европейското законодателство. “

„ Втората точка, която е противозаконна : още веднъж се слага на карта бъдещето на българската енергетика в региона на. Ако преди, по време на тяхното ръководство, Асен Василев на 1 август 2022 година подписа затварянето на въглищните централи, в този момент още веднъж ги затваряме по целенасоченост. Ще видите тази думичка - „ по целенасоченост “. Което още веднъж опонира на законите, тъй като помните, че има решение на Народното събрание, с което задължаваме вицепремиерът да отиде и да предоговори задачите в Плана за възобновяване и резистентност, които бяха поети от Асен Василев, и тези централи да продължат да работят най-малко до 2038 година, както е в Плана „ Енергетика – климат “, сподели още бургаският народен представител.

По-интересното обаче било, че ПП-ДБ „ се развихрили “ с изключение на на територията на страната, само че и на Западните Балкани.

„ Описали са, че ще затворим освен нашите ТЕЦ-ове, ами ще помогнем и на Западните Балкани - да затворим и техните ТЕЦ-ове. Недай си Боже, да се случи това нещо – към този момент целият Балкански полуостров ще остане без ток.

По-голямата рецесия обаче е в идната точка, която е обвързвана с тоталната декапитализация на българската енергетика . Какво имам поради? На срещата, която се организира в Министерството на финансите, видяхме една фиксация в лицето на Асен Василев да вземе всяка една стотинка, която сега е по сметките на държавните сдружения в енергетиката. След като бъдат прибрани тези пари, идната стъпка, която виждаме в програмата им, е две от най-структуроопределящите сдружения, които дават отговор за енергийната сигурност на страната - „ Булгартрансгаз “ и ЕСО, да бъдат изкарани от структурата на „ Българския енергиен холдинг “. 

Това какво значи? Първо, сигурно ще ги изкарат и от забранителния лист за приватизация и ние сме загрижени, че тези сдружения може би се върви в тенденция да бъдат приватизирани. На второ място, след изкарването им от БЕХ значи, че кредиторите, които са ни дали пари напред, с цел да може енергийните сдружения да работят и да са ликвидни, ще си изискат парите назад. Това са 2,4 милиарда лв. или още 1,5% недостиг. Значи към този момент не сме на 6,4%, ами пишете го 8% - оттова нататъка би трябвало да режем. Така че българската енергетика сега е сложена на карта с предложенията, които виждаме “, разгласи Жечо Станков.

Той разкритикува в „ телеграфен жанр “ и още елементи от програмата на ПП-ДБ.

„ Писали са, че ще организират транспарантни процедури за закупуване на газ, откакто те бяха хората, които закупиха за милиарди левове газ от един снабдител на 30% по-висока цена. Написали се, че ще търсят виновника – кой е счупил ПАВЕЦ „ Чаира “. И ще търсят опция да го ремонтират – още 2 милиарда, по думите на министъра на енергетиката. Значи стигнахме до 9% недостиг. И не на последно място, тематиката с батериите още веднъж е вътре . Пак ще даваме акумулатори на наши и на ваши “, заключи бургаският народен представител.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР