Част от новия проект за медицински стандарт за „Акушерство и

...
Част от новия проект за медицински стандарт за „Акушерство и
Коментари Харесай

Медицинският стандарт за „Акушерство и гинекология” скара лекари, юристи и родители

Част от новия план за медицински стандарт за „ Акушерство и гинекология” остаряла лекари, адвокати и родители. Той беше оповестен на страницата на Министерството на здравеопазването след публично разискване предходната седмица.

В новата версия на стандарта е въведено следното:

„ Потенциална жизненост на плода” е термин, който се вкарва за плод от бременност, постигнала период 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода, равно и над 700 грама, и е налице евентуална опция да преживее без интензивно дихателно подкрепяне.

Юристи и родители се тормозят, че по този начин дефиниран новият стандарт предстои на тълкувание. „ Всички деца, които дават отговор на тази формулировка, могат да бъдат регистрирани като индивид на правото и да получат акт за раждане, в случай че не дават отговор – бебето се смята за аборт и рисков отпадък”, разясни юрист Мария Шаркова.

По мотив определението „ да преживее без интензивно дихателно подпомагане” проф. Боряна Слънчева от „ Майчин дом” съобщи, че това „ най-вероятно е чисто техническа грешка”, която ще бъде редактирана.

„ Всеки човек, с цел да живее, има избрани атрибути – задоволително построен бял дроб, системи и други. Грамажът не е толкоз от голяма важност, от голяма важност е гестационната възраст. Анатомичното създаване завърша 36-та гестационна седмица”, разясни Слънчева.

-->

Юристи и родители се тормозят и от неналичието на условия за преживяемост на детето. „ В предходния стандарт имаше опция когато едно дете е родено под тези грамове и в началото се смята като неродено, в случай че преживее три дни да се записва. В момента няма механизъм в случай че това дете се развива и пораства да му се даде шанс”, счита Шаркова.

Слънчева изрично отхвърли тези терзания, като добави, че преживяемостта е добавена в претекстовете към медицинския стандарт.

„ Ние ще държим да бъде безусловно обяснен този въпрос и „ да живее без интезивно дихателно подпомагане” да бъде отстранено. Искаме да има ясно пояснение за децата, които се раждат под избраната граница, какво тъкмо ще се случва”, добавя Мая Красимирова от родителска организация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР