Част от новите професионални паралелки в област Враца отпаднаха заради

...
Част от новите професионални паралелки в област Враца отпаднаха заради
Коментари Харесай

Провал! Отпаднаха няколко от професионалните паралелки във Врачанско

Част от новите професионални паралелки в област Враца отпаднаха поради отвращение от страна на учениците да учат дадените специалности, научи BulNews.bg.
Информацията ни бе доказана от шеф отдел в районното ръководство по образованието Митонка Червеняшка.
Оказва се, че без банкет за новата образователна година ще останат единствено планувани за откриване професионални паралелки. Пълен неуспех е претърпял приемът в направлението„ Външни ВиК мрежи “ в ПГ „ Димитраки Хаджитошин “, което трябваше да образова нови фрагменти за водния бранш. Същата паралелка бе планувана и в гимназията в Борован, където също никой не е изискал да учи специалността. Двете паралелки бяха включени в държавния-план банкет, с цел да отговорят на потребностите от фрагменти за бизнеса.
В учебното заведение в Баница отпада специалността „ Деловодство и списък “, където има единствено един класиран възпитаник. В ПГ по ХТ „ Васил Левски “ в Мизия няма да се прави банкет в компетентност „ помощник по обществени действия “. Оряхово пък остава без възпитаници, които да учат от есента „ Лозаровинарство “, където класираните деца там са едвам 4.
Основните аргументи за отпадане на изброените специалности са неналичието на интерес към тях от страна на учениците, както и миграцията към други градове в страната и чужбина. Основно обучение в община Враца през тази образователна година приключиха 579 възпитаници, а за цялата област броя е 1445 възпитаници. Записването на признатите на първо класиране възпитаници завършва през днешния ден, в случай че това не се случи те автоматизирано губят мястото си в съответното учебно заведение. Децата признати да се образоват по второ и последващо предпочитание могат да не се запишат, само че би трябвало да подадат заявление за присъединяване във второ класиране. Учениците, които не открият имената си в оповестените описи не подават заявление, а автоматизирано вземат участие в идващия стадий на класирането, прецизират от районното ръководство по образованието във Враца.
Едно от новите посоки, които ще се учат наесен, е в областта на железопътния превоз. Паралелката е разкрита в Професионалната гимназия по машинизация на селското стопанство в Мездра. Очаквано към нея интерес има, а като бонус учениците ще получават стипендии, безвъзмездни карти за пътувания и сигурна реализация в БДЖ.
Приемът би трябвало да бъде финализиран до края на месец юли. Ако има незапълнени места след този интервал, шефовете имат право да създадат в допълнение четвърто класиране, което продължава до 12 септември в съответните образователни заведения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР