Част от мерките, които налагат изменението на закона за бюджета

...
Част от мерките, които налагат изменението на закона за бюджета
Коментари Харесай

Горанов разкри ще има ли увеличение на данъците при най-лошия финансов сценарий за България заради COVID-19

Част от ограниченията, които постановат изменението на закона за бюджета са свързани с към този момент утвърдените ограничения от проекта 60/40. Това съобщи на ексклузивен брифинг финансовият министър Владислав Горанов.

"Разработили сме 3 сюжета, като преглеждаме най-негативния от тях, с цел да сме оптимално готови с буфери ", призна той.

"Най-общо казано, това, което предлагам за фискална рамка, е понижение на приходите с 2 млн. 440 милиона и нарастване на разноските с милиард и 70 млн. лева ", сподели той.

Горанов разясни, че 70 млн. лева са за спомагателни лихвени разноски и един милиард спомагателен трансфер от държавния бюджет за финансиране на фонд безработица.

"Предложили сме и нарастване на лимита на държавния дълг с цел да осигурим финансиране на недостига, който ще се образува при нарастването на разхода за разликите ", сподели той и разясни, че става въпрос за 3,5 милиарда лв. или към 3% от Брутният вътрешен продукт.

"Предлагаме нарастване на лимита на новия държавен дълг от сегашните 2,2 милиарда лв., които бяха включени в плановете, до 10 милиарда т.е. 7,8 милиарда нов евентуален дълг. От в този момент върша ангажимента, че от него, на първи стадий, ще бъде належащо да се търси от пазара 4,2 милиарда, а останалата част от лимита ще бъде задействана единствено при положение, че се постанова в идващите месеци обезпечаването на в допълнение ликвидно финансиране ", сподели той.

"Всички тези ограничения имат една единствена цел - да подсигуряват, че страната има задоволително ликвидност ", сподели Горанов.

"Продължавам да считам, че консервативното обмисляне и положителната фискална политика дават положителни благоприятни условия и имаме задоволително буфери. Все отново ние би трябвало да сме готови за всичко. Можем да се окажем в обстановка, в която би трябвало да се реагира още ", призна министърът.

"Най-негативният сюжети, който преглеждаме е спад на стопанската система с 3% през 2020 година, като възобновяване на заетостта чакаме да стартира в края на 2020 година и да продължи през 2021 година ", призна той.

"Очакванията са, че растежът няма да бъде подобен какъвто се чака. Не може да кажем към този миг ще влезем ли в криза. Пред очите ни се вижда, че главните фактори на икономическия напредък - вложения и ползване, са сложени пред тестване ", съобщи той.

"Не се преглежда сюжети за смяна на данъчната политика. В рецесия такова нарастване не е добър консултант. Когато стопанският живот страда, натоварването с спомагателни тежести не усъвършенства положението му ", счита министърът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР