Част от културното наследство в Украйна е застрашено от изчезване.

...
Част от културното наследство в Украйна е застрашено от изчезване.
Коментари Харесай

Традиционните украински обувки - застрашени от изчезване

Част от културното завещание в Украйна е застрашено от изгубване. Скоро няма да има кой да създава обичайните обувки, присъщи за Карпатския район, тъй като е останал единствено един занаятчия, който ги създава.

Тези красиви обувки са направени от мека кожа и са богато украсени. Наричат се постоли и са част от обичайна носия на етническата група хуцули в Украйна. Тарас Дзвинчук твърди, че е единственият занаятчия в Карпатския район, който ръчно създава обувките.
Тарас Дзвинчук, занаятчия на обувки: Взимаме кожата и изрязваме. За всеки размер би трябвало предварителна подготовка. После кожата би трябвало да се натопи в топла вода.
Така кожата става мека и еластична, издава тайната майсторът на обувки. Той създава разнообразни модели за мъжете и за дамите. Дамските обувки да вземем за пример са с богата цветна декорация от пластмасови мъниста.

Цялото произвеждане е концентрирано в дребна стая, където е работилницата на майстора. Занаятът той наследил от своя татко. Всичко се прави ръчно, даже алуминиевите катарами. За да се оформи самата обувка, се употребява дървен чук, тъй като в случай че кожата влезе в контакт с метал, ще потъмнее.

За да се направи чифт обувки от този тип, са нужни два-три дни. Тарас споделя, че до момента е направил повече от пет хиляди чифта. Цената на мъжките обувки е към 25 евро, а на дамските - 29 евро.
Дора Головина: Всъщност е доста комфортно да се върви с такива обувки, тъй като са доста меки. Мисля, че може да се носят през всеки сезон. През зимата с дебели чорапи, както са правели нашите предшественици, а през лятото на необут крайник. Като ги нося, се усещам част от предишното на Украйна.
Синът на майстора също се е научил по какъв начин се вършат обувките, само че към този момент не възнамерява да продължи работата на татко си. И по този начин този поминък е заплашен да изчезне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР