Част от кръст енколпион е сред най – интересните находки

...
Част от кръст енколпион е сред най – интересните находки
Коментари Харесай

Част от кръст енколпион сред най – интересните находки в крепостта „Кастрици край Варна

Част от кръст енколпион е измежду най – забавните находки при тазгодишните разкопки в крепостта „ Катрици " в региона на Евксиноград. Това сподели шефът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Находката се нуждае от разчистване и възстановяване. След това ще има опция да се види цялостният й искра. По време на разкопките са проучвани средновековните структури като общоприети здания, септични ями и погребения.

„ Може би попаднахме на третия некропол на „ Кастрици ", само че в тази ситуация се касае за препогребани хора. Най – евентуално някъде в региона на работа се намира трета черква, която археолозите се надяват да бъде главният храм на крепостта. ", сподели Лазаренко.

Приключили са разкопките и в „ Джанавара ". Все още тече работа в „ Петрич кале " и Варненския халколитен некропол.

Късноантичната и средновековна цитадела „ Кастрици “ се намира на територията на днешната резиденция Евксиноград край Варна. Върху дребния нос „ Св. Яни ” още през късната древност (ІV – V век) поражда пристанищно поселение, което след това през Средновековието се трансформира в град, разрастващ интензивно корабоплаване и търговия. Затова той участва върху много морски карти от ХІV до ХVІІІ век, макар че през последните две епохи надали е съществувал, а след ХV век евентуално от него е останало единствено пристанището и малко стражево барикада. Имената, с които е отбелязван върху разнообразни карти са Кастрица, Катрици, Катричи, Кетрици, Кастризи, Кастро, Кастри, Кастра, Катриа и други, производни от гръцкото „ кастро “, т.е. цитадела.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР