Част от жителите на Шанхай получиха свободата да излязат и

...
Част от жителите на Шанхай получиха свободата да излязат и
Коментари Харесай

Идва ли краят на карантината в Шанхай?

Част от жителите на Шанхай получиха свободата да излязат и да напазаруват хранителни артикули за първи път от близо два месеца насам.

Властите в Китай пък разкриха проектите за последователното излизане на мегаполиса от локдауна, натрапен поради разпространяването на COVID-19, оповестява Ройтерс.

В града с население от 25 милиона души не са регистрирани нови инфекции отвън карантинните зони за пети следващ ден, по данни на здравните управляващи.

Те обаче остават внимателни поради заплахата от експлоадиране на нови огнища на инфекцията. Засега те възнамеряват разхлабването на ограниченията да става последователно, като по-голямата част от жителите на града ще останат най-вече на закрито този месец.

Приоритет ще бъде даден на работата на промишления бранш.

Заместник-кметът Джан Уей сподели, че икономическата интензивност се възвръща, като предприятията могат да работят със чиновници, които живеят на работното си място. Властите ще разрешат на повече хора и компании да възобновят естествената си активност от началото на юни.

На жителите в част от кварталите на Шанхай през днешния ден бяха раздадени специфични пропуски, които им дават право да пазарят в питателните магазини. Те важат за един човек от всяко домакинство, който може да отиде до магазина за 40 минути и да похарчи до 500 юана (около 74 щатски долара). Жителите бяха посъветвани от локалните управляващи да вървят пешком или да карат велосипед до магазина и да се редят на опашка пред входа на два метра един от различен.

Освен това, четири от 18-те линии на метрото в града ще възобновят работата си от тази неделя.

Шанхай заяви за по-малко от 800 нови случая за последното денонощие. Никой от тях не е отвън карантинните зони за пети следващ ден.

Столицата Пекин досега не е наложила цялостен локдаун, само че последователно стяга рестриктивните мерки, с цел да ограничи дребната, само че продължителна зараза от няколко десетки нови инфекции дневно. В Пекин бяха регистрирани 55 нови случая за 18 май по отношение на 69 за предходния ден.

Товарооборотът на летище Пудонг е достигнал 70% от равнищата от предходната година, до момента в който броят на товарните транспортни средства, влизащи и напускащи града, се е върнал до две трети, оповестиха локалните управляващи в Шанхай.

Другият позитивен сигнал за китайската стопанска система идва от данните за продажбите на коли на дребно, които демонстрират растеж от 27% през първата половина на май по отношение на същия интервал на април. Те обаче към момента са с 21% под равнищата от предходната година.

Тази седмица Goldman Sachs понижи прогнозата си за икономическия напредък за Китай за 2022 година до 4%, което е много под формалната цел на държавното управление от към 5.5%.

Китайската политика за така наречен „ нулев Коронавирус “ сложи стотици милиони хора в десетки градове под карантина и наруши световните вериги за доставка.

Федералният запас на Ню Йорк заяви в последната си актуализация на международния показател на проблемите с доставките, че разноските за въздушен транспорт сред Съединените щати и Азия са се повишили през април, а периодите за доставка са се удължили в международен мащаб.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР