Часове след възникването на пламъците говорителят на централата и представители

...
Часове след възникването на пламъците говорителят на централата и представители
Коментари Харесай

Пожар край най-голямата АЕЦ в Европа след руска атака

Часове след възникването на пламъците представителят на централата и представители на Белия дом обявиха, че няма повишена радиация в региона

За пожар в региона на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката, първи алармира кметът на украинския град Енергодар в пост във Фейсбук. Според Дмитро Орлов огънят е лумнал в резултат на съветска офанзива. Минути по-късно информацията беше доказана и от президента на Украйна Володимир Зеленски, както и от външния министър Дмитро Кулеба, съобщи.

Около два часа след приключването на новината за пожара украинските служби, представени от Ройтерс, оповестиха, че огънят в действителност е обхванал образователна постройка отвън периметъра на реакторите.

В поредност от изявления в обществената мрежа Орлов предизвести за нестихващи офанзиви против централата. Твърди, че локалните военни сили са водили яростна битка против съветските войски, написа Ройтерс. Според кмета има и жертви, само че не се прецизира точният им брой.

Russian army is firing from all sides upon Zaporizhzhia NPP, the largest nuclear power plant in Europe. Fire has already broke out. If it blows up, it will be 10 times larger than Chornobyl! Russians must IMMEDIATELY cease the fire, allow firefighters, establish a security zone!
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba)
Дмитро Кулеба пък приканва съветските войски да спрат обстрела неотложно, да обособят сигурна зона, с цел да могат пожарникари да стартират да гасят пламъците.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също написа във Фейсбук, че Русия обстрелва стратегическия обект и разгласява видео.



В изказване, направено часове след началото на пожара, президентът сподели, че "никоя друга страна, с изключение на Русия, не е обстрелвала атомни електроцентрали ", оповестява УНИАН. „ Европа би трябвало да се разсъни в този момент! Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента съветски танкове стрелят по нуклеарни блокове. Това са танкове, оборудвани с термовизионни камери. Тоест те знаят къде стрелят. Подготвяха се за това “, акцентира Зеленски. И дефинира офанзивата като "първата такава в историята на човечеството ".

Малко по-късно ръководителят на Областната държавна администрация в Запорожие Александър Старух заяви, че екипи огнеборци са били позволени до мястото на пожара. Старух цитира и шефа на централата, който твърди, че понастоящем е обезпечена нуклеарната сигурност на оборудването. Минути по-късно същата информация разгласява и Ройтерс, както и украински медии.

Говорителят на Запорожката АЕЦ Андрий Туз съобщи, че равнищата на радиация в региона на оборудването не са се покачили, пишат Ройтерс и CNN. Американската медия цитира и двама представители на Белия дом, които също декларират, че няма данни за повишаване на радиацията в атакувания нуклеарен комплекс в Украйна.

При пожара не е наранена жизненоважна техника, заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ).



Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва със Зеленски във връзка пожара в централата. Американският държавен глава се причисли към апела на Зеленски към Москва "да спре всякаква военна активност в региона и да разреши на пожарникарите и службите за незабавна помощ достъп до обекта ", заяви Белият дом, представен от Ройтерс.

По-рано украинските управляващи обявиха, че съветските военни настъпателно доближават Запорожката АЕЦ в усилието си да я завладеят, откакто влезнали в града с танкове.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР