Часове след разпространяването на записа от заседанието на Националния съвет

...
Часове след разпространяването на записа от заседанието на Националния съвет
Коментари Харесай

Росен Желязков: ГЕРБ ще преразгледа позицията си

Часове след разпространението на записа от съвещанието на Националния съвет на „ Продължаваме промяната “, където се разисква тактиката за сформиране на кабинет и се чуват много нелицеприятни оценки за ГЕРБ и водача й Бойко Борисов, ГЕРБ стартира да дава знаци, че ще преразгледа позицията си. „ Рудигейт “ провокира вълна от отвращение в ГЕРБ.

„ Доверието в процеса на договаряния за сформиране на експертен, а не политически кабинет, е счупено. Не съм приказвал с Мария Габриел, само че считам, че тя е доста афектирана и е изгубила доверие. За да се възвърне доверието й, тя би трябвало да отиде да получи досието за сформиране на кабинет с мандата на „ Продължаваме промяната “, съобщи ръководителят на Народно събрание и народен представител от ГЕРБ Росен Желязков по БТВ. Той сподели, че през днешния ден следва съвещание на ИК на ГЕРБ, която би трябвало да направи оценка на новата обстановка и да реши какво да прави.

Според него е ненормално да се разисква преодоляването на спецслужбите и държавната администрация, изключително с нарушение на закона. „ Те имат потребност от реформация, само че след риск разбор, а не по партийна линия “, добави той. И сподели, че персонално ще упорства всеки претендент за министър да подписва декларация, че няма да прави нищо нелегално. Репликата бе в отговор на изказването на Асен Василев, че всеки министър би трябвало да подсигурява, че ще смени цялата администрация – законно или нелегално.

Желязков е изумен, че Политическа партия въобще загатват непознатите посолства, тъй като не са водени никакви диалози в тази посока.

Според него въпросът дали задачата на изваждането на записа тъкмо в този миг е риторичен. И преди да се продължат договарянията би трябвало да се разбере дали диалогът е достоверен. „ Ако записът е компилиран, би трябвало категорично да бъде казано, че наличието му не е правилно. Ако диалогът е правилен, би трябвало да се разбере дали казаното е откровено, или задачата му е да се завоюва доверието на изпълнителните органи “, счита той. Желязков даде за образец изказванието на Кирил Петков, че Мария Габриел се е разплакала, като схванала, че няма да е министър председател. „ Това изрично не е правилно. Мария не е от девойките, които плачат. А това е и неприятна репрезентация на дамата в политиката, която не може да понесе обстановката и се разплаква “, изясни той.

Недоволството излезе на повърхността още нощес. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова написа към 23 часа във „ Facebook: „ След всичко, което чух през днешния ден, единственото, което ще им кажа е: „ Вратата е ей там “. Ясно е, че засяга партиите от „ Промяната “.

Почти по същото време реагира и Делян Добрев: „ 4:30 часа (продължителността на записа – б.р.) измами, далавери, преврати, изменничества, ориенталска култура… Питат ме:
– Да не им се размине?
– Няма! “.

Вчера Бойко Борисов сподели, че записът няма да повлияе на желанието му за коалиция с ПП-ДБ. Това обаче беше преди цялостния запис да бъде публикуван. В записа Кирил Петков споделя по адрес на Мария Габриел, че е в комплицирано състояние в ГЕРБ и е обект на злоба: „ Деси се бие тук в калта, а идва някаква от Брюксел министър председател да става… “. За Делян Добрев Петков и Василев споделят, че може да иде курбан и да бъде разкаран от Народното събрание като вътрешна съпротива в ГЕРБ. Бойко Борисов пък е охарактеризиран като човек, който е „ подготвен да хвърли всеки под рейса “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР