Часове след като започна, операцията по изтеглянето на заседналия кораб

...
Часове след като започна, операцията по изтеглянето на заседналия кораб
Коментари Харесай

Фирмата, участвала в акцията за Курск, подготвя план за кораба край Камен бряг

Часове откакто стартира, интервенцията по изтеглянето на заседналия транспортен съд край Камен бряг, беше прекъсната. Причината е, че не е разтоварено задоволително количество от азотния тор, както и утежняването на времето. Остри са рецензиите за метода, по който се разтоварва кораба още от сутринта. Появи се видео в обществените мрежи, на което се вижда по какъв начин греблото, което придвижва азотната тор от кораба на баржата, безусловно го изсипва в морето. Министърът на превоза Христо Алексиев и шефът на " Морска администрация " Живко Петров са на мястото.

Вижте повече в директното включване на Петър Дойкински

Престъпна безнаказаност години обратно във времето - по този начин министърът на превоза разяснява дейностите по акцията досега.

Той изясни, че в закона е ясно записано, че страната би трябвало да има отговорност и ресурсна обезпеченост при такива случаи.

Отново сме в обстановка за избрани дни ние да вършим нещо, което с години не е свършено, безапелационен е министърът.

Той добави, че чака на място да дойде шефът на " Морска администрация ".

Учудващо за мен, " Морска администрация " е дала прекомерно доста време на корабособственика да реагира, по тази причина с моя мобилизирахме всички налични запаси освен в страната, само че и в частните компании. Никой нищо не е приключил години обратно и в този момент ние като екшън герои би трябвало да решаваме тази обстановка и ще я решим, безапелационен е транспортният министър.

Алексиев изясни, че е приказвал персонално с най-хубавата компания в света " Салвиш " за избавяне на кораби, която е спасявала " Курск ". В момента се приготвя проект за избавяне на кораба, т.е. наложи се с персонални контакти да реагираме, сподели още министърът.

Ще ревизира кой е спал по веригата и не си е приключил работата и ще бъда безусловно праволинеен. Лично аз поемам случая, разясни Алексиев като съобщи, че ще има и уволнения.

Току що организирах диалог с Военноморските сили - има едни 4-тонни котви, които могат да укрепят кораба с цел да не разбие от мощните талази. Притеснявам се и за екипажа, в този момент ще разясняваме дали е безвредно те да останат на кораба, добави Алексиев.

Забелязваме нерегламентирани контакти и дейности от страна на администрацията и по тази причина ще потърсим отговорност, безапелационен е той.

Целият брифинг на министъра вижте тук:



Ето каква е хронологията на събитията:

Операцията по разтоварване на част от азотния тор и изтеглянето на заседналия край Камен бряг транспортен съд претърпя неуспех. 700 тона от насипния товар трябваше да бъдат трансферирани в торби с съдържимост 1 звук и превозени с баржа до Варна.

Директорът на Изпълнителна дирекция " Морска администрация " Живко Петров съобщи, че машината, която трябвало да цялостни торбите, аварирала. Взето било решение азотният тор да бъде прехвърлян с кофата на плаващия кран, която не е пригодена за насипни товари. Така на всяко загребване сред 100 и 200 кг тор падат в морето.

Случващото се е снимано от варненски публицист.

Това, което видяхме е, че известно количество от него се изсипва в морето. Както към този момент учени от Българска академия на науките оповестиха, приказваме за извънредно рисков за морското биоразнообразие товар, сподели Александър Тодоров, публицист.

За да се прекрати замърсяването на морето, министърът на околната среда и водите Асен Личев разпореди разтоварването да спре.

Въпреки че половината от товара не беше трансфериран, изтеглянето на кораба стартира. Около обяд два влекача се пробваха да помръднат плавателния съд, само че без триумф.

По време на интервенцията едно от въжетата се скъса и се наложи тя да бъде прекъсната. Екологичните вреди към момента не са ясни.

По това време на годината риболовци от Варна ловуват в региона на заседналия транспортен съд. Те са обезпокоени, че замърсяването на морето с азотен тор ще унищожи рибата там.

За нас морето е дом, ние живеем в това море, храним се, притеснително е. Мнението, което ще бъде насадено измежду потребителите, че има разлив, че рибата е негодна, за нас е задоволително, сподели Емил Милев риболовец.

От екоинспекцията във Варна обявиха, че в случай че има вреди върху морската флора и фауна, хората, позволилите замърсяването ще бъдат глобени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР