Часове след изтичането на едноседмичното примирие между Израел и палестинската

...
Часове след изтичането на едноседмичното примирие между Израел и палестинската
Коментари Харесай

Препълнените болници в Газа получават нова вълна от ранени

Часове след приключването на едноседмичното помирение сред Израел и палестинската формация " Хамас ", която ръководи Газа, здравното министерство на анклава заяви, че 54 души към този момент са били убити при израелски въздушни удари.

Кадри на Ройтерс от болница Насър, втората по величина в линията Газа, демонстрират непрекъснат поток от ранени, които занапред идват, до момента в който други хора плачат на открито до телата на близки си, убити при удари.

Хуманитарните групи и Организация на обединените нации споделят, че и те не са в положение да се оправят с нова вълна от жертви.

" Болниците в Газа нямат съществени консумативи, личен състав и гориво, с цел да дават първична здравна помощ в нужния мащаб, да не приказваме за безвредно лекуване на незабавни случаи ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в четвъртък.

Газа имаше 2,3 милиона поданици,  и сухопътна инвазия в отговор на, при която въоръжени бойци на групировката убиха 1200 души и са взеха 240 заложници.

Палестинските здравни управляващи, които Организация на обединените нации смята за достоверни, споделят, че повече от 15 000 поданици на Газа са доказани като убити , а хиляди други са изчезнали, като се допуска че са затрупани под руините. Организация на обединените нации споделя, че до 80% от популацията може да е било изгонено от домовете си.
 Гутериш: Ивицата Газа е в разгара на
Гутериш: Ивицата Газа е в разгара на " епична филантропична злополука "

Заседание на Съвета за сигурност за обстановката в палестинския анклав

" Здравеопазването на Газа е осакатено от продължаващите военни дейности ", сподели доктор Ричард Пипъркорн, представител на Световната здравна организация в Газа.

" Не може да се разреши загубата на повече лечебни заведения или болнични кревати ", сподели той пред кореспонденти посредством видеовръзка. " Изключително сме обезпокоени от възобновяването на насилието.

Роб Холдън, старши чиновник по незабавни случаи на СЗО, сподели на същия брифинг, че е посетил болница Ал Ахли в град Газа в петък сутринта.

" Единственият метод да го опиша е като във филм на ужасите, когато влезеш там " , сподели той, добавяйки, че на пода има " пациенти с най-травматичните пострадвания, които можете да си визиите ".

Представители на филантропичните служби споделят, че горивото е извънредно належащо, с цел да поддържат действието на лечебните заведения, а Организация на обединените нации в петък разказа военните дейности като " пагубни ".

След като Израел възобнови военната си акция в петък, влизането на камиони с помощ и гориво за Газа през египетския Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа спря. Количеството доставена помощ се е нараснало по време на примирието, макар че филантропичните чиновници споделиха, че към момента е доста по-малко от нужното.
 Помощите към Газа секанаха с възобновяването на боевете
Помощите към Газа секанаха с възобновяването на боевете

Количеството на помощта, доставена през пропускателния пункт Рафах, се е нараснало по време на примирието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР