Часове преди началото на Фестивала в Кан - всички погледи

...
Часове преди началото на Фестивала в Кан - всички погледи
Коментари Харесай

7000 френски актьори срещу Netflix: Заслужаваме повече пари за успеха на сериалите ни

Часове преди началото на Фестивала в Кан - всички погледи са ориентирани към Франция и най-хубавите филми в света.

Близо 7000 френски артисти и актриси обаче посрещат фестивала с митинг, с цел да изразят недоволството си от метода, по който стрийминг платформи като Netflix и Amazon ги третират.

Подписката включва хора като Сандрин Бонер ( " Изток-Запад " ).Жюли Гайе и Суан Арло ( " Anatomy of a Fall " ), Грегори Монтел ( " Dix pour cent " ) и Беноа Мажимел ( " La Pianiste " ).

Искането на хилядите френски артисти е едно: да се ползва европейският закон, който подсигурява " уместно и съразмерно заплащане " съгласно триумфа на съответния филм в стрийминг услугите.

Протестът на артистите е против модела на възнаграждение, който ги лишава от достъп до облагите, генерирани от известността на продукциите им.

Сериали като " Dix Pour Cent ", " Osmosis " или " Lupin " се трансфораха в международни шлагери с помощта на разпространяването им онлайн по целия свят.

Но актьорите в тях не получават симетричен дял от приходите на платформите, без значение какъв брой доста клиенти ги гледат и какъв брой дълго време прекарват пред екрана поради тях.

" Актьорите получават едва и самостоятелно предложение за заплащане, което се дефинира през цялото време. И в случай че по щастливо стичане на събитията целият свят гледа този сериал, нито едно в допълнение евро няма да бъде платено на тези, които въплъщават този триумф на екран ", се споделя в позицията на протестиращите.

Директивата на Европарламента е въведена във френското законодателство още преди три години, само че огромните международни платформи не го ползват.

" Платформите работят в цялостно нарушаване на закона, само че имаме възприятието, че въобще не им пука ", споделя Ан Бувие, актриса и ръководител на сдружението Adami за групова отбрана на правата на интелектуална благосъстоятелност на театралните реализатори във Франция.

В същото време френското поделение на Netflix е оповестило доходи към 1,3 милиарда евро за 2022 година

Звездата в един от най-популярните нови френски сериали " Sambre " Аликс Поасон също е измежду участниците в протестната подписка.

" Sambre " e " счупил всички върхове по гледаемост ", настояват от сдружението Adami, само че актьорите в него са получили " дребна част от парите, които сериалът носи ".

Това е вторият групов митинг на артисти в Европа против несправедливото, съгласно тях, систематизиране на облагите от стрийминг колосите.

Наскоро група от над 3000 италиански актьори подеха сходна акция. Вдъхновението за недоволството е стачката в Холивуд, поради която цялата промишленост спря да работи за няколко месеца през 2023.

" Също като тях, и ние желаеме да реализираме резултат и най-малко да се опитаме да съберем всички на една маса и да обсъдим използването на този закон. Искаме и да изпратим непосредствено обръщение до министъра на културата Рашида Дати и до държавното управление, като се надяваме да отговорят. Не е толкоз елементарно да мобилизираш една цяла колегия във Франция. Но можете да видите, че са се подписали и някои от огромните имена на киното. И това не се случва постоянно ", споделя Ан Бувие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР