Часове преди днешната церемония по пускане на газопровода Турски поток

...
Часове преди днешната церемония по пускане на газопровода Турски поток
Коментари Харесай

Дейвид Хейл - ветеранът, който започва стратегическия диалог САЩ-България

Часове преди днешната гала по стартиране на газопровода " Турски поток " в Истанбул, на която е поканен, министър председателят Бойко Борисов ще посрещне един от най-високопоставените чиновници на Държавния департамент на Съединените щати.

Визитата на Дейвид Хейл - третият по значимост човек в американската дипломация, е показана в известие на Министерския съвет като част от първата сесия на стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати. Ветеран в Държавния департамент, той към този момент наподобява ще разчита на млад екип под 40-годишна възраст.

В понеделник, да вземем за пример, бе показана Джесика Ким, съветникът по юридическите въпроси към посолството в София, която ще оказва помощ за усилване върховенството на закона и битката с корупцията и проведената престъпност. Във вторник посолството заяви за още едно лице - 37-годишният Алтън Биланд, шеф на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа към кабинета на секретаря по защитата на Съединени американски щати в Департамента по защитата. Той ще взе участие в стратегическия разговор сред Съединени американски щати и България в сряда. Срещата с министъра на защитата Красимир Каракачанов е завършила със единодушие по главните точки за това какво и в какви периоди ще вършат двете страни до 2030 година, като окончателната версия на така наречен Пътна карта би трябвало да се подпише още през септември.

 Алтън Биланд се ръкува с министъра на защитата след срещата във вторник.
© Посолство на САЩ/Фейсбук

Алтън Биланд се ръкува с министъра на защитата след срещата във вторник.

Не е известно дали Хейл, посланик с десетилетна експертиза за Близкия изток, ще засегне и други тематики. За " 24 часа " дипломатически източници споделят, че измежду тематиките на диалога му с Борисов ще са " плановете за нови газопроводи и хъба " Балкан ".

След България Хейл ще посети Италия и Хърватия, които са свързани с основни за Съединени американски щати енергийни планове в строителство. Това са Трансадриатическият газопровод (ТАР) за газ от Каспийско море до Италия и терминала за приемане на кораби с полутечен газ (LNG) на адриатическия остров Крък за вероятно доставяне на Хърватия, Италия, Словения, Унгария, Черна гора и Сърбия. Догодина би трябвало плаващото оборудване и хранилищата към него да имат потенциал за транспорт на 2.6 милиарда куб. м годишно.

Роденият през 1961 година Хейл е заместник-държавен секретар по политически въпроси от август 2018 година, след 33 години на работа в институцията. Месец по-късно му бе даден единият от седемте най-високи ранга в Държавния департамент - посланик от кариерата. За този житейски път го въодушевяват родителите му и преподавателят му в дипломатическата школа на Джорджтаунския университет Мадлин Олбрайт, по-късно станала държавен секретар, споделя той във встъпителните си думи на чуване пред външнополитическата комисия на Сената.

 През 2006 година като дипломат на Съединени американски щати в Йордания.
© Associated Press

През 2006 година като дипломат на Съединени американски щати в Йордания.

Кариера, отдадена на Близкия изток

Постовете, които заема до тогава, са извънредно свързани с Близкия Изток и и Южна Азия. От 2004 година до назначението си на високия пост в Държавния департамент той поредно (и единствено с няколко години прекъсване) е дипломат на Съединени американски щати в Йордания, специфичен делегат на Вашингтон за мира в Близкия изток, дипломат в Ливан и по-късно - в Пакистан. На първата си посланическа задача е назначен по време на президента Джордж Уокър Буш, само че е прочут с умеенето си да работи и с президенти демократи.

Отвъд посланическите мандати той е взел участие с по-малка роля в задачи в Тунис, Бахрейн, Саудитска Арабия и Организация на обединените нации. Бил е и заместник-помощник-държавен секретар за Израел, Египет и Леванта и шеф по израелско-палестински въпроси. Бил е асистент и на държавния секретар Мадлин Олбрайт.

Тази експертиза в редица страни в района го прави скъп при рецесии. Хейл посети Ливан през декември, откакто митингите там стегнаха хватката към ръководещите, и се срещна с номинирания за министър председател Хасан Диаб в търсене на решение. Критици показват кабинета на Диаб като доминиран от подкрепяната от Иран шиитска организация " Хизбула ". След диалозите си при закрити порти с премиера, президента и ръководителя на Народното събрание той сподели, че водачите би трябвало да загърбят партийните си ползи (именно те станаха мотив за бурното ливанско недоволство) и да стартират промени.

Година по-рано той допускаше опцията Съединени американски щати да наложат наказания по закона " Магнитски " за убийството на саудитеца Джамал Хашокжи в саудитското консулство в Истанбул.

 Джесика Ким с дипломат Херо Мустафа при премиера Борисов в понеделник.
© Правителствена осведомителна пресслужба

Джесика Ким с дипломат Херо Мустафа при премиера Борисов в понеделник.

Хейл и следствието за импийчмънт

Преди два месеца обаче той бе в светлината на американските вътрешнополитически прожектори, по тематика, друга от Близкия изток. Хейл бе изслушан от водещите следствието за импийчмънт против президента Доналд Тръмп в Камарата на представителите в Съединени американски щати. По думите на настоящия помощник-държавен секретар в бюрото за Европа и Евразия Филип Рийкър неговият заместител Джордж Кент е споделил с него и с Хейл терзанията си за ролята на юриста на Тръмп Рудолф Джулиани по въпроси, свързани с Украйна.



В показанията си той твърди, че представител на Бюджетно-административното ръководство (агенция, изготвяща бюджета на президента и следяща качеството на разнообразни стратегии, политики и процедури на американски организации за сходство с политиките на държавния глава) му е съобщил за желанието на Тръмп да бъде арестувана военна помощ за Украйна. Той изясни още, че всички, с изключение на бюрото, Тръмп и началникът на кабинета му Мик Мълвейни, са желали помощта да бъде разблокирана. Разследващите считат, че решението за помощта в размер няколкостотин милиона $ е обвързвано с опит за оказване на напън върху украинския президент Володимир Зеленски да проверява активността на Джо Байдън, възможния главен опопент на Тръмп на президентските избори тази година.

Тогава Хейл разяснява и уволнението на някогашния дипломат на Съединени американски щати в Украйна Мари Йованович, която твърди, че е помолила Хейл за помощ, с цел да се отбрани от вълна консервативни офанзиви в интернет, поставящи под въпрос лоялността ѝ към Тръмп. На чуването си обаче той позволи, че изказване за поддръжка от департамента към Йованович " най-вероятно " не е оповестено поради държавния секретар Майк Помпео (това опонираше на показанията на самия Помпео).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР