Часове до тържественото заседание на 45-тия парламент, а политическата интрига

...
Часове до тържественото заседание на 45-тия парламент, а политическата интрига
Коментари Харесай

Последно заседание на правителството преди да подаде оставка

Часове до тържественото съвещание на 45-тия парламент, а политическата конспирация остава. Как ще наподобява формулата на властта - незнайните са с едно по- малко.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов удостовери, че макар, че по-подготвен политик от него няма, ще предложи различен за поста министър председател, когато партията му получи мандат за сформиране на кабинет. Днес се организира последното постоянно съвещание на Министерски съвет. На него Борисов прикани всички партии да подходят отговорно към връчването на мандатите, на фона на пандемията и финансово-икономическата рецесия.



Кой ще издигне ГЕРБ за министър-председател - не е ясно. Премиерът Бойко Борисов, който посети Велико Търново, а преди този момент води съвещанието на кабинета, не уточни името на новия министър председател, само че изясни, че ще бъде с ясна натовска и евроатлантическа ориентировка.

Неофициално се спряга името на Даниел Митов - някогашният министър на външните работи в кабинета, прочут като “Борисов 2”.

Митов се появи до вицепремиера Томислав Дончев на конференцията на ГЕРБ във вторник - първата след изборите след дълго неявяване от публичната сцена и някои виждат точно в това знак.



На тази конференция, а и през вчерашния ден в предаването " Още от деня ", Томислав Дончев съобщи, че ГЕРБ ще предложат кабинет, само че към този момент пазят имената в загадка.

Кариерата на Митов стартира в Демократи за мощна България, продължава в Движение " България на жителите ", външен министър е в служебния кабинет с министър председател Георги Близнашки и във второто държавно управление на Бойко Борисов.

Вече е член на ГЕРБ и определен за народен представител от тяхната листа.

А другояче през днешния ден кабинетът Борисов 3 организира последното си постоянно съвещание преди да подаде оставка.



Бойко Борисов няма да е претендент за министър-председател на ГЕРБ - разгласи самият той: " Звучи нескромно, само че аз мисля, че през днешния ден по квалифициран човек от мен няма. И неслучайно и ние сме първа политическа мощ след 5 извоювани парламентарни избори. Не е редно и аз, като Радев, да потегли да деля нацията на две. Защото на процедура той това прави и аз ще предложа различен министър-председател с доста ясна европейска, НАТО-вска ориентировка. "

Няма да бъде Томислав Дончев. Кой ще е претендентът - ще стане ясно, откакто ГЕРБ получи мандата.

" Няма да кажа нищо, до момента в който не излезем с Изпълнителната комисия и не ви прочета всички министри, отпред с премиера ", сподели Борисов.

На последното държавно съвещание, преди да подаде оставка, Борисов съобщи, че ГЕРБ ще се отнесе отговорно към мандата.

" Оттам нататък, откакто преценяват другите партии дали ще ни поддържат, или не - има парламентарен метод за деяние ".

На въпрос за предварителни избори попита кому са нужни.

" Харчете си парите, вместо да вършиме лечебни заведения, вместо да давате на пенсионерите, ги харчете. Нали веднага бяхме на избори. За какви избори? Те бяха почтени, транспарантни - факт, всички наблюдаващи го споделят. "

Отговори, че не се опасява от служебно държавно управление.

" Страх ме е единствено от Господ. А в случай че се задава подобен въпрос, значи, че никой не има вяра в демокрацията и правовата страна, за която Радев толкоз приказва "

Смята, че държавно управление би трябвало да бъде образувано, даже да не е на ГЕРБ.

" Тези, които имат опция да създадат държавно управление, в случай че ние не можем, нямат
правото да дезертират "

Не е инцидентен, съгласно него, резултатът на " ИТН " на Слави Трифонов.

" Колко години, над десетилетие, всяка вечер в праймтайма, господин Трифонов водеше политически излъчвания, тежък хейт по ръководството, по Плевнелиев, по мене, по всички. "

Напомни, че ГЕРБ печелят повече гласове от партията на Слави Трифонов.

" Фактът, че ние сме с над 200 000 повече пред един несъмнено най-талантливия, най-хубавия в последните 30 години реализатор и водещ на политически излъчвания - е непредвиден даже за мен триумф. "

ГЕРБ прави разбор на незадоволителните резултати в София и Бургас.

" По никакъв метод не съм свалил доверието от Фандъкова и Митко Николов. ", сподели Борисов.

Влизането в чакалнята на Еврозоната, рекордния Брутният вътрешен продукт и средствата за ваксини Борисов дефинира като триумф на ръководството си. Пандемията скоро няма да отмине, а Европейска комисия купува ваксини с небосвод 2023 г, предизвести той: " Фактът, че Европейски Съюз се готви за такива контракти, значи, че тази пандемия въобще не се чака да се размине елементарно и да отмине. "

На съвещанието си през днешния ден държавното управление отпусна над 4 млн. лева за храмове у нас и 2 млн. лева за две общини.

Правителството, по Конституция, би трябвало да подаде оставка пред новоизбрания парламент, който се събира на първо съвещание на следващия ден.

До излъчването на нов кабинет остарелият извършва функционалностите си, само че в оставка. Дали след завъртането на парламентарната рулетка ще бъде излъчено и определено ново държавно управление, или ще бъде назначено служебно - следва да разберем.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР