Чаша чист фреш портокалов сок - около 250 мл, можеда

...
Чаша чист фреш портокалов сок - около 250 мл, можеда
Коментари Харесай

Натуралният сок - кога е здравословна напитка и кога лакомство

Чаша чист фреш портокалов сок - към 250 мл, можеда съдържа 20-22 грама, или 4 чаени лъжички естествени захари
Когато купуваме или подготвяме у дома 100% плодов сок, може да сме уверени, че вършим най-хубавото за себе си и околните ни. Науката не е толкоз безапелационна. Дали ще ни поддържа, или упрекне, зависи от количеството. И се имат поради ненадейно дребни порции. 

За медицината от дълго време няма подозрение, че задачите плодове са по-ценна храна от сока дори когато напитките са направени от 100% портокали, ябълки, ананс и които и да било други фрукти. 100% плодов сок се дефинира като напитка без добавена захар. В пълноценния плод с изключение на водата, витамините и минералите се съдържат и фибри, които при извличането на сок съвсем напълно се изхвърлят с пулпа. Освен това част от потребните субстанции в сока доста бързо се окисляват и по този начин губят от силата си. Наред с всички останали съображения науката за храненето акцентира и високата калоричност на фрешовете. Опасенията са, че честата консумация на 100% плодов сок може да насърчи увеличението на тежестта, макар че в него по формулировка няма добавена захар.

Изводите за връзка сред плодовия сок и напълняването са източник на смесени констатации както от наблюдателни изследвания, по този начин и от клинични изпитвания.

С упоритостта да изработят рекомендации за границата сред здравословното и нежеланото, група експерти в питателните науки от медицинските университети на Торонто и Бостън събират аргументиот 42 отделнипроучвания от целия свят

- 17 проучвания измежду деца от 1 до 15 години и 25 измежду възрастни. На въпрос за какво не са включени бебетата под 12 месеца, модерната педиатрия дава отговор, че те навлизат в храненето на детето след навършване на годинка, и то в дребни количества.

В опитите плодовите сокове са съпоставени с некалорични питиета, които играят ролята на контроли.

Когато сумират по усреднени критерии данните, откривателите откриват връзка междуконсумациятана 1 порция100% плодов соквсекидневно инаддаването на тегло при деца и " забележителна позитивна връзка " сред приема на плодов сок и увеличението на килограмите при възрастни. Анализите демонстрират, че децата под 11 години пълнеят повече от по-големите юноши с всяка спомагателна порция.

Всичко това значи ли, че би трябвало напълно да пропуснете сока? Не е наложително, само че изследването предлага да бъдем по-внимателни какъв брой пием, с цел да не получим резултата на лакомство.

Методиката и резултатине са оповестени в JAMA, журнала на Американска здравна асоциация. Констатации са в поддръжка на насоките за публично здраве за ограничение на потреблението на съсредоточените плодови сокове за попречване на наднорменото тегло и затлъстяването. Резонен е въпросът, в случай че плодовете са положителни за нас и се предлагат като част от здравословна диета, за какво 100% плодов сок може да докара до наддаване на тегло? Авторите посочват катовъзможен фактор " течните калории ". Потенциален механизъм, свързващ чистия плодов сок с наддаването на тегло, е потреблението на течни калории, което е потвърдено, че води до по-голямо наддаване на тегло спрямо поглъщането на твърди калории, означават създателите.

Тезата се изяснява с (не)присъствието на фибри - те забавят метаболизирането на въглехидратите. Отделно чаша сок може да е течен еквивалент на захарите от 3-4 и повече плода. Проучванията преглеждат набор от плодови сокове - нар, горски плодове, черешов, ябълков, цитрусов или гроздов сок - и ги съпоставят със общоприета диета независимо, с вода или с диетични или нискокалорични питиета.

Анализът демонстрира връзка сред плодовия сок и наддаването на тегло, само че не може да покаже причинно-следствена връзка, защото няма по какъв начин да се изолират останалите фактори, допринасящи за напълняване. Сред тях водещи са цялостната диета и физическата интензивност. Не всички изследвания правят оценка общия енергиен банкет на участниците, което може да вкара детайл на неправилност. Струва си обаче да се замисли човек над данните от разбори на храните за наличие на захари. Medical News Today да вземем за пример цитира диетолози, че чаша чист портокалов сок - около 250 мл, можеда съдържа 20-22 грама,или 4 чаени лъжички захари. 

Много по-ранни изследвания са потвърдили, че когато човек пие, не може да усети задоволително бързо насищане и е податлив да предозира количеството. Сокът няма да ни накара да се почувстваме толкоз сити, колкото яденето на самия плод. Ефектът на ежедневния плодов сок върху тежестта варира според от възрастта на участниците. Влиянието е по-изразено при деца, в сравнение с при възрастни.

Наблюдаваното наддаване на тегло при дребните може да се дължи на това, че чаша сок съставлява по-голям дял от дневния им енергиен банкет, в сравнение с при възрастен, и е по-вероятно те да пият сокове от плодове като ябълки, цитрусови плодове и грозде, които се свързват с наддаване на тегло по принцип.

Има и доктрина, че еволюционно мозъкът ни възприема всяка течност като вода, течност без калории, каквато само е била налична в зората на човечеството, и по тази причина можем да поемем незабелязано в пъти калории над тези, които бихме получили и при съществено преяждане.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР