Час по-скоро трябва да влагаме всички левове в инфраструктурни проекти,

...
Час по-скоро трябва да влагаме всички левове в инфраструктурни проекти,
Коментари Харесай

Караджов: Трябва да влагаме всеки лев в инфраструктурни проекти

Час по-скоро би трябвало да влагаме всички левове в инфраструктурни планове, които в никакъв случай повече няма да са толкоз евтини, все по-скъпо ще става. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

По думите на Караджов войната в Украйна идва в миг, когато сме почнали да излизаме от рецесията с Коронавирус. Според него тя е " доналяла " инфлация в системата на стопанската система.

Конфликтът в Украйна спря редица доставки на материали и първични материали, това в строителния бранш се отрази може би най-драматично. Над 40% е нарастването в цената на желязото, битумът, който използваме - 60%, въобще всички строителни материали. Минимум 25% сме изгубили ", счита той.

" Единственият метод да спасим паритета на лв., е да продължим да влагаме в инфраструктура. В период не повече от месец, би трябвало да се внесе решение в Народно събрание на забавените планове, поради ин-хаус процедури ", сподели Караджов.
Възелът с " Хемус " и драмата със " Струма "
" Трябва да бъде развързан този възел с Автомагистрала " Хемус ". Най-вероятно 7,8, 9-ти ЛОТ би трябвало да бъде разгласен обособен конкурс според Закон за обществените поръчки и да победи най-хубавата оферта. ЛОТ-овете от 1 до 6, по които има съответни чертежи, са извънредно значими, изясни Караджов. Цялата автомагистрала може да стане до 2027 година, няма да има никакво закъснение ", безапелационен е той.

Според Караджов " Хемус " и изобщо ин-хаус поръчките са едно минно поле.

" Заобиколени са публичните поръчки и без конкурс са предоставени едни 4 милиарда работа. Сега аз и сътрудниците ми се опитваме доста деликатно да се движим по това минно поле и изследваме рисковете ", добави Караджов.

Той разяснява и проблемите със строителството на Автомагистрала " Струма " в Кресненското дефиле.

" Драмата там е огромна. Ние имаме един път екооценка, имаме настоящ Оценка на въздействието върху околната среда и определени реализатори за строителство и контрол. И в този момент седим, и беседваме с едни работни групи по така наречен " Бернска спогодба ", която има целесъобразен темперамент. Така че, в случай че екологията ни позволи, всичко може да стартира на следващия ден. Строителството да стартира в този момент е и най-хубавият вид от икономическа позиция, защото офертите са на старите цени ", добави Караджов.

" Над 2,5 милиарда лева са в бюджета на министерството, отвън тях са средствата по Плана за възобновяване и развиване. Най-вероятно приказваме за подсилен бюджет ", заключи районният министър.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР