Чарлз III ще бъде официално провъзгласен за новия крал на

...
Чарлз III ще бъде официално провъзгласен за новия крал на
Коментари Харесай

Чарлз III ще бъде обявен за крал на 10 септември

Чарлз III ще бъде публично провъзгласен за новия крал на Англия в събота, написа The Times в петък, макар че по-рано беше обявено, че това ще се случи ден по-рано, в петък.

Както се споделя в публикацията, на 9 септември новият крал и кралица Камила ще се върнат от шотландския палат Балморал, където Елизабет II умря предходния ден през 97 години. Въпреки обстоятелството, че формалното прокламиране към момента не е станало и ще минат още няколко месеца до коронацията, синът на Елизабет II стана крал и държавен глава в секундата, когато майка му умря.

Очаква се кралят да има първата си визита при премиера Лиз Тръс следобяд. Чарлз III ще има среща с граф Маршал, основен церемониалмайстор и ръководител на Хералдическата камара на Англия, Едуард Фицалан-Хауърд, 18-ти херцог на Норфолк. Той заема тази наследствена служба от 2002 година и дава отговор за организацията на идното заравяне. Датата към момента не е известна, само че може би ще бъде избрана на тази среща.

Около 18:00 (20:00 българско време) на 9 септември би трябвало да бъде излъчена записаната телевизионна тирада на Чарлз III - първата му в ново качество.

Звън на трофейната камбана

Успоредно с това по обяд на Кръглата кула на замъка Уиндзор ще стартира да бие Севастополската камбана, английски трофей, хванат през 1855 година по време на Кримската война. Той би трябвало да прави по един удар на минута за броя на годините, прекарани от кралицата. За финален път тази камбана е била преди 20 години, по време на погребението в замъка Уиндзор покрай Лондон на майката на Елизабет II, Елизабет Боуз-Лайън (1900-2002). Камбаните ще бият в Уестминстърското абатство, а също и в катедралата Сейнт Пол. По-късно в този храм ще бъде отслужена панихида с присъединяване на министър-председателя и членове на държавното управление.

В лондонския Хайд Парк на 9 септември Кралската конна артилерия ще даде салют - по един халосен изстрел за всяка година от живота на Елизабет II. Залпове ще бъдат изстреляни от други точки в английската столица и чужбина.

Според The ​​Times в 10:00 (12:00 българско време) на 10 септември ще се организира съвещание на наследствения съвет, на което ще бъде провъзгласен нов суверен. Официалното известие ще бъде прочетено в двореца Сейнт Джеймс и на Кралската борса в Лондон. Те ще свикат и Народното събрание, с цел да съгласуват текста на посланието с израз на съболезнования. Всички парламентарни съвещания ще бъдат прекратени.

Според вестника държавното управление ще би трябвало да дефинира какъв брой дълго ще продължи траурът. Вестникът не изключва, че може да продължи 12-13 дни до погребението на кралицата на територията на замъка Уиндзор, в мемориалния параклис на крал Джордж VI.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР