Чарлс Арчър*USD/RUB: Руската рубла сега струва по-малко от един американски

...
Чарлс Арчър*USD/RUB: Руската рубла сега струва по-малко от един американски
Коментари Харесай

Докато рублата потъва, Русия се движи към пълен икономически колапс

Чарлс Арчър*

USD/RUB: Руската рубла в този момент коства по-малко от един американски цент. И защото държавните управления и корпорациите постановат рискови наказания, съветската стопанска система скоро може да се върне към 1998 година
Карл Маркс предизвестява, че „ историята се повтаря, първо като покруса, втория път като фарс “. Аншлусът на Хитлер по отношение на Австрия е огледално деяние на анексирането на Крим от Русия, а навлизането в Донбас е същото като окупацията на Судетите. Докато Путин нападна Киев, Русия стартира да вижда личния си фантом на предходната икономическа съсипия.

На 31 декември 1999 година съветският президент Борис Елцин отстъпи президентството на 46-годишния Владимир Путин. Елцин изгори стопанската система на страната си в първата чеченска война, макар че подсети на Съединени американски щати, че „ Русия има цялостен боеприпас от нуклеарни оръжия. Той (президентът Клинтън) е не запомнил за това “.
Въпреки това, през 1998 година Русия беше без пари. МВФ и Световната банка й отпуснаха 22,6 милиарда $ за поддръжка на финансовите промени, а сред октомври 1997 година и август 1998 година Руската централна банка похарчи 27 милиарда $, пробвайки се да поддържа рублата. Но на 17 август 1998 година валутата стана толкоз обезценена, че Русия не изплати дълга си, изпадна в дефолт, което докара до стопански колапс.

Русия на Путин публично нахлу в Украйна на 24 февруари. Също както Чечня, съгласно Путин, това е район, който е неподобаващ за независима държавност. И сходно на своя предходник (Елцин), предизвести Запада, че намесата може да докара до „ последици, които в никакъв случай не сте виждали в историята “.
Но коктейлите „ Молотов “ на украинските бранители и западните наказания могат да доведат до колапс на съветската стопанска система, преди нейният президент да може да разгласи победа.

Украинското предизвикателство

„ Имам потребност от муниции, а не от транспорт “. Войниците на Змийския остров и слънчогледовите семки на бабичката към съветския боец (в обществените мрежи беше оповестен видеоклип, в който украинска старица споделя на съветски боец: „ постави си слънчогледови семки в джобовете, та като те убият, най-малко да излезе нещо от тебе – бел. И.А.). Разрушен мост и необятно публикувана гражданска опозиция. Непровокираната инвазия на Русия се разиграва в обществените медии на 21-ви век, като всеки смарт телефон е толкоз скъп, колкото немската ракета Stinger.

Резултатът е световно изтичане на поддръжка,
което разкрива най-голямата неточност в кариерата на Путин. Потенциалните съдружници са го изоставили. Китай съобщи, че двамата са „ сътрудници “, а не съдружници и няма да се намесват в глобите на Съединени американски щати. Турция реши, че участието й в Европейски Съюз е по-ценно от съветския газ и лимитира съветските военни кораби в Черно море.
Германия спря утвърждението на " Северен поток 2 " и усилва военния си бюджет със 100 милиарда евро. Канада постанова възбрана за импорт на съветски изкопаеми горива. Мнозинството във Финландия желае участие в НАТО и може да повлече Швеция със себе си. Дори Швейцария нарушава фамозния си неутралитет. Европейски Съюз затвори въздушното си пространство за Русия. Докато войната продължава, украинското публично мнение се измества от ден на ден към Европа. И всеки ден оръжия се вливат в Украйна, което прави невъзможна бързата съветска победа.
Нещо повече, този провлечен спор е PR призрачен сън. BP и Shell продават своите съветски петролни и газови ползи. Netflix отхвърля да демонстрира съветската държавна агитация. Alphabet спря монетизирането на съветските държавни медии, Twitter го етикетира, а Фейсбук го не разрешава. УЕФА и ФИФА прекратиха партньорствата си с " Газпром " и краткотрайно стопираха всички съветски тимове. Произведената в Русия водка се бойкотира. А на самия Путин му лишиха черния колан от Международната асоциация по таекуондо.

Бързи наказания

Още по-лошото е, че Западът понижи достъпа до Swift за няколко огромни съветски банки и забрани всевъзможни покупко-продажби с съветската централна банка. Това направи запасите на Русия от 630 милиарда $, съхранявани най-вече в задгранична валута, неизползваеми.
В отговор Русия увеличи главната си лихвена ставка от 9,5% на 20%, забрани на жителите да трансферират пари от Русия и спря продажбите на съветски вложения от чужденци. В съветското решение се споделя, че това „ ще обезпечи повишение на лихвите по депозитите до равнища, нужни за компенсиране на нарасналите опасности от обезценяване и инфлация “. А представителят на Кремъл Дмитрий Песков споделя, че „ това са тежки наказания, те са проблематични, само че Русия има нужния капацитет да компенсира вредите от тези наказания “.

Но от боязън от срив на пазара, борсата в Москва остава затворена. Уил Уокър-Арнот от „ Чарлз Стенли “ има вяра, че „ Русия от ден на ден се трансформира в стопански парий, все по-изолирана от световната финансова система “. Джулия Фридлендър от Атлантическия съвет отива по-далеч, казвайки, че активите на Русия „ всъщност са се изпарили “, защото „ тези наказания удрят мощно “.
Сега Русия рискува да повтори 1998 година По отношение на USD/RUB, 105 съветски рубли в този момент купуват един щатски $, по отношение на 75 рубли преди две седмици.
Европейската централна банка споделя, че европейските филиали на най-голямата съветска банка Сбербанк банкрутират. Цената на акциите й са намалели на половина за две седмици. Големи опашки се образуват пред банкоматите в страната, защото клиентите се пробват да получат достъп до долари и евро, защото някои кредитни карти стопират да работят и се постановат предели за изтегляне. Крис Уийфър от Micro-Advisory счита, че „ този набор от наказания удря елементарните руснаци до степен, в която предходните наказания не са “.
Руската рубла в този момент коства по-малко от един американски цент и по-малко от един афганистански афган (Afghan Afghani) – валута на пропаднала страна. Дори коства по-малко от Robux, мнима детска валута, купувана с джобните пари на западните деца.
Стив Ханке от университета Джонс Хопкинс пресметна, че съветската инфлация е 69,4%, до момента в който естонският евродепутат Рихо Терас счита, че военните старания костват 15 милиарда паунда всеки ден. А анализаторите на Rabobank предвиждат, че скоро може да има „ цялостен срив на рублата “.
Това оставя Русия пред безапелационен избор: мир, банков колапс или хиперинфлация.

*Авторът е публицист - фрийлансър, специализирал в стопански и финансови тематики.
Превод: Иван Анчев
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР